uklad rownan
Marcus: W sobote 2kg pomidorow i 3kg jablek kosztowalo 16 zl. W poniedzialek cena pomidorow
spadla o 20% a jablek wzrosla o 2zl i okazalo sie ze ceny sa rowne . Ile zaplacono w
poniedzialek za 3 kg pomidorow i 2 kg jablek?
16 lut 16:28
Eta:
x -- cena pomidorów przed obnizką
y --- cena jabłek przed podwyżką
więc pierwsze równanie : 2x + 3y = 16
0, 8 x --- cena pomidorów po obnizce o 20% bo 20%= 0,2
czyli obecna to 0,8x
y +2 --- cena jabłek po podwyżce
drugie równanie to;
0,6x = y +2 bo ceny się zrównały
rozwiązać teraz tylko układ równań:
2x +3y = 16
0,8x = y+2 to y= 0,8x - 2
więc 2x +3( 0,8x - 2)= 16 to 4,4x = 22 to x = 5 zł
to y= 0,8*5 - 2= 4 -2 =2 zł
więc: 3* 5 + 2*2= 15 +4 = 19 zł
16 lut 17:10