Zbiory :/
Alka: dane są zbiory liczb rzeczywistych
A={x:x e R i |3x-10|<4}
B={x:x e R i |2x-1|>5}
wyznaczzbiory A,B,AuB, A
b(too takie "u" na dół) a/b
Z góry dziękuje za pomoc
16 lut 13:37
Eta: Aby wyznaczyć elementy zbiorów A i B
Należy rozwiązać nierówności
dla A : I3x - 10I <4 <=> 3x - 10 <4 i 3x - 10 > - 4 <=> x <14/3 i x >2
<=> x€ ( 2, 14/3)
A= (2,14/3)
dla B : I2x - 1 I >5 <=> 2x - 1 >5 lub 2x -1 < - 5 <=> x > 3 lub x <-2
<=> x€(-∞, -2) U ( 3,∞)
B= ( -∞, -2 ) U ( 3,∞)
teraz już sobie powinnaś poradzić
An B ---- to część wspólna A i B
AUB ---- to suma A i B
A\ B ---- różnica A i B
Zaznacz zbiory na osi liczbowej , będzie Ci łatwiej ! Dasz radę !
16 lut 13:51
Alka: Dziękuję

pozdrawiam
16 lut 13:55