zdanie na myślenie
***piato- klasista***: wiemy że kwadrat pewnej liczby jest o 1 większy od tej liczby . O ile czwarta potęga tej
liczby jest większa od jej kwadratu
16 lut 15:35
Basia:
to z całą pewnością nie jest zadanie z piątej klasy szkoły podstawowej
napisz do której klasy i jakiej szkoły chodzisz naprawdę, bo od tego zależy sposób
rozwiązania
16 lut 20:04
piąto klasiasta: nie no kto powiedział żę to zadanie z 5 klasy? to tylko taki nick

brak pomysłu
rozumiesz

chodzę do 3 liceum
16 lut 20:10
Bogdan:
Dobry wieczór.
x
2 = x + 1
x
4 = (x + 1)
2
Jeśli jesteś w piątej klasie, to obliczymy czwartą potęgę następująco:
x
4 = (x + 1)
2 = (x + 1)(x + 1) = x
2 + x + x + 1
X
4 - x
2 = x + x + 1,
x4 - x2 = 2x + 1
albo przy uwzględnieniu, że x + 1 = x
2:
x4 - x2 = x2 + 1
Odp. Czwarta potęga tej liczby jest większa od jej kwadratu o podwójną wartość tej
liczby powiększonej o 1 albo o jej kwadrat powiększony o 1
16 lut 20:21
Basia:
skoro to 3 klasa liceum to mamy
x2 = x+1
x2 - x - 1 = 0
Δ = 1 + 4 = 5
x1 = (1-√5)/2
x2 = (1+√5)/2
no i teraz liczymy
W = x4 - x2 = x2(x2 -1)
dla x1 mamy
W = [(1-√5)2 / 4 ]*[(1-√5)2 / 4 -1] =
[ (1 - 2√5 + 5)/4 ]*[ (1 - 2√5 +5 - 4)/4] =
(6-2√5)(2-2p{5))/16 =
2(3-√5)*2(1-√5)/16 =
(3-√5)(1-√5) / 4 =
(3 - 3√5 - √5 + 5)/4 = (8-4√5) / 4 = 4(2-√5)/4 = 2-√5
to samo trzeba policzyć dla x2
16 lut 20:35