:)
Izabella: 
w ostroslupie prawidlowym trojkatnym promien okregu opisanego na podstawie wynosi 2
pierwiastki z 3, kat nachylenia krawedzi bocznej do plaszczyzny podstawy rowny jest
30stopni. oblicz PB i V tej bryly.
16 lut 13:07
Eta:
r = 2/3 * hp hp= a√3/2
to a√3 /2= 2√3 to a= 6cm
Pp= a2√3 /4 to Pp=9√3 cm2
do obliczenia V potrzebna jest długość wysokości ostrosłupa
( narysuj ten ostrosłup , a zauważysz trójkąt prostokatny
w którym z funkcji tg30o obliczymy H ostr.
H/ r= tg30o tg30o = √3 / 3 to H= 2√3 * √3 /3
to H= 2 cm V = (1/3) *Pp V= (1/3)* 9√3 *2 = 6√3 cm3
teraz aby obliczyć pole boczne, potrzeba obliczyć długość
wysokości ścisny bocznej
z Tw. Pitagorasa dla trójkąta
H --- przyprostokątna hb ---- przeciwprostokątna
(1/3)hp ---- druga przyprostokatna
hp= a*√3/ 2 = 6*√3/ 2 = 3√3 to (1/3)hp= √3
hb2 = H2 +[(1/3) *hp]2
hb2 = 4 + 3 hb = √7
to Pb = 3 * (1/2) * a *hb
Pp= 3* (1/2)*6 *√7
Pb = 9√7 cm2
16 lut 13:42