koło
***kółko***: punkt p jest oddalony o 7 cm od środka okregu o promieniu 11 cm . przez ten punkt
przeprowadzono cięciwę długości 18 cm. jakie są długości odcinków na które punkt p
dzieli ta cienciwe?
16 lut 15:33
Basia:
narysuj to sobie
AB cięciwa; P punkt na tej cięciwie; O - środek okręgu
OP=7
trójkąt AOB jest równoramienny bo OA = OB = r = 11
dorysuj jego wysokość z wierzchołka O
spodek tej wysokości na boku AB oznacz S
punkt S jest środkiem AB czyli AS = BS = AB/2 = 9
tr.ASO jest prostokatny
AS2 + OS2 = OA2
92 + OS2 = 112
OS2 = 121 - 81 = 40
tr. PSO też jest prostokątny
PS2 + OS2 = OP2
PS2 + 40 = 72
PS2 = 49-40 =9
PS = 3
AP = AS + SP = 9 + 3 =12
BP = AB - AP = 18 - 12 = 6
16 lut 19:48
***kółko***: aaaaa dzięki

jesteś wyśmienita
16 lut 20:05