matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
archiwum zadań z dnia 13.9.2009
Zadania
Odp.
1
Ona_18:
Ułamek 0,(21) można zamienić na ułamek zwykły w następujący sposób:
21
7
0,(21) =
=
.
99
33
Analogicznie dla ułamka 0,(432) mamy:
13
natii:
trojkat prostokątny o przyprostokątnych równych 12 i 16 jest podobny do trójkata o obwodzie równym 6.Podaj długosci przeciwspostokątnych obu trójkątów
1
Ona_18:
Jedna z krawędzi bocznych ostrosłupa o podstawie kwadratowej jest prostopadła do podstawy. Najdłuższa krawędź boczna o długości 20cm jest nachylona do podstawy pod kątem o mierze 30
1
Ludziska !!!:
halooooo.... dlaczego tu nikt nie chce nikomu pomagac
Ludzie oczekuja pomocy od ludzi umiejacych i lubiacych matematyke... Pomóżcie desperatom w rozwiązywaniu zadań... Przecież dla
1
Ona_18:
Dla jakich a ∊ R wielomianu W(x)=(a
2
+4a−5)x
3
+ (a
2
−1)x
2
+7x−9 jest : a) wielomianem stopnia drugiego
2
paula56:
W trapezie równoramiennym ABCD (|AD| = |BC|)miary kątów przy ramieniu różnią się o 46 stopni. Wyznacz miary kątów tego trapezu.
1
Ona_18:
Napisz równanie prostej przechodzącej przez punkt P=(0,8) i środek odcinka AB, gdzie A=(−1,3), B=(3,7).
1
Kasia:
Uzasadnij, że kwadrat liczby, która przy dzieleniu rzez 4 daje resztę 3, jest liczba nieparzystą.
3
iza:
Dane są zbiory:
3
POMOCY!!!:
Wyznacz stosunek objętości sześcianu o krawędzi 4 cm do objętości kuli opisanej na tym sześcianie
0
prosze o pomoc w rozwiazaniu :
wyznacz zbiory: A∪B, A∩B, A\B I B\A, jezeli: a) A={x : x ∊ C i x jest dzielnikiem liczby 6}, B={x : x ∊ N i x<5}
0
patrycja:
sinα + cosα + cos2α + cos4α + cos8α +...+ cos2
n
α = ? uprosc wyrazenie.
4
ciagi:
wyznacz ciag arytmetyczny (a,r) majac dane: a
2
+a
5
−a
3
=10 i a
2
+a
9
=17
0
Aga71:
Sporządź tabelkę i narysuj wykres funkcji y=max(1, x) dla x należącego do R
3
Paula:
dla jakich wartosci parametrow a, b reszta dzielenia wielomianu W(x) przez wielomian P(x) jest rowna R(x) gdy:
1
Aśśś..:P:
ocen wartość logiczna tych zdań i zapisz je uzwajać kwantyfikatorów i symboli matematycznych. a) Każda liczba naturalna jest nieujemna.
0
Anastazja:
Rozwiąż równanie:U{[(0,5)
−10
*x+(
√
2
)
16
]*4
√
3
{8
<
span style="font-family:times; margin-left:1px; margin-right:1px">
−2
3
=16
4
*x
1
Kaś;*:
Ze zbioru cyfr {1,2,..9} losujemy dwa razy po jednej cyfrze bez zwracania i układamy w kolejnościlosowania w liczbę dwucyfrową. Oblicz prawdopodobieństwo, że w ten sposób ułozymy
0
Iga:
Przedstaw:a) odcinek, b) prostą, c) trójkąt, d) prostokąt− raz jak sumę figur wypukłych, a raz jako sumę figur wklęsłych
2
Kaś;*:
Asia, Krysia, Ewa i Natalka poszły do kina. Na sali usiadły losowo na wykupionych kolejnych czterach miejscach. oblicz prawdopodobieństwo, ze Ewa i natalka usiadły w tym kinie koło
1
Kaś;*:
Ze zbioru liczb {4,5,6,7,...20} losujemy dwa razy po jednej liczbie ze zwracaniem. Oblicz prawdopodobieństwo, że wylosujemy dwie liczby parzyste.
3
Anastazja:
W bufecie szkolnym za 4 kanapki,6 kubków herbaty i 5 ciastek trzeba zapłacic 19,70zł. Natomiast łączny koszt 3 kanapek 3 ciastek i 5 kubków herbaty wynosi 14,40zł . Marcin kupił na drugie
1
satya:
:::rysunek::: (na osi rzędnych powinno być dopisane logL, ale nie mogę sobie poradzić z zapisaniem tego)
0
mini:
W trójkącie równobocznym ABC środkowe względem boków AC i BC są prostopadłe do tych boków. Wykaż że trójkąt ABC jest równoboczny.
0
mini:
Wykaż w dowolnym trójkącie ABC czy prawdziwa jest zależność. |AB|>|BC|<=>|∡ACB|>|∡CAB|
2
HNO3:
Witam. Nie mam pojęcia, jak rozwiązać następujące równania, byłbym wdzięczny jakby ktoś je rozpisał krok po kroku:
7
pik:
w stozek ktorego przekroj osiowy jest trojkatem rownobocznym o boku dlugosci 40 wpisujemy kule a w ta kule wpisujemy kolejny stozek ktorego przekroj osiowy jest trojkatem rownobocznym
1
pik:
romb o przekatnych c i d obracamy wokol prostej zawierajacej dluzsza przekatna d Olicz objetosc powstalej w ten sposob bryly
0
irka:
proszę o pomoc
w klasie liczącej 27 uczniów wszyscy dojeżdżają do szkoły, korzystając z różnych rodzajów
0
Nika:
Dany jest trójkąt ABC o wierzchołkach A(−2,5), B(−2,−7), C(4,5) Oblicz obwód trójkata DEF jeśli jest on podoby do trójkata AbC w skali 3:4
1
em:
:::rysunek::: Bok kwadratu BCDE ma długość 6, a przekatna prostokąta ACDF ma długość 10. Oblicz promień
0
kammaa:
POMOCY.
WYZNACZ ODWROTNOŚC LICZY X JEŚTLI:
1
ewel:
witam, czy moglby ktos mi pomoc rozwiazac zadanko? Obliczyc pole P P: y=e
x
, y=lnx, x+y=1, x=2
0
madzia :
OsTROSŁUPY
0
madzia :
pomocy
!
3
sysia:
pomużcie w obliczeniu długości przekątnej podstawy ostrosłupa prawidłowego czworokątnego o podstawie 8 i wysokości 10 bardzo prosze mi pomuc bo nie rozumiem tego
1
sysia:
prosze o pomoc z obliczeniem objętości ostrosłupa prawidłowego czworokątnego ktory w podstawie ma kwadrat o wymiarach podstawie 8 i wysokości 10
8
AdAś:
potęgi
4
sysia:
prosze o podanie mi wzoru na pole podstawy graniastosłupa prawidłowego czworokątnego PROSZE O SZYBKIE WYSŁANIE MI TEGO WZORU PILNE
!
26
Lenka6:
PROSZĘ O POMOC
1
wojtekk:
przyprostokatna trojkata prostokatnego wynosi 6 cm a pole tego trojkata rowna sie 24 cm2 oblicz pozostale boki i obwod tego trrojkata
14
jokero:
rozwiąż:
2
x
2
−4
−
1
x
2
−2x
+
x−4
x
2
+2x
=0
4
Janek:
Pole prostokąta jest równe 9cm
2
, a średnica okręgu opisanego na tym prostokącie ma długość 6 cm. Oblicz miarę kąta ostrego miedzy przekątnymi prostokąta.
0
Janek:
Pole prostokąta jest równe 9cm
2
, a średnica okręgu opisanego na tym prostokącie ma długość 6 cm. Oblicz miarę kąta ostrego miedzy przekątnymi prostokąta.
7
jokero:
rozwiąż równanie: x−3
√
x−3
−13=0
2
iza:
od iza do Eta
0
paulinaaa:
W trapezie równoramiennym o obwodzie (18 + 8
√
2
) cm wysokość ma długość 4 cm , a kąt ostry ma miarę 45 stopni. Oblicz długości boków tego trapezu.
0
palina:
W trapezie równoramiennym ABCD (|AD| = |BC|) miary kątów przy ramieniu różnią się o 46 stopni. Wyznacz miary kątów tego trapezu.
1
em:
:::rysunek::: Oblicz kąt x.
5
yve:
Proszę o pomoc!
0
palina:
W trapezie równoramiennym ABCD (|AD| = |BC|)miary kątów przy ramieniu różnią się o 46 stopni. Wyznacz miary kątów tego trapezu.
1
satya:
1.73 wiedząc, że log
a
b=300 (a>0, a≠1, b>0), oblicz
1
Linek:
Przekształcając wykres f(x)=2
x
doprowadź go do postaci g(x)=2
x+5
+ 2
x+3
− 24*2
x
2
Ania:
W kąt o mierze 60 wpisano dwa okręgi styczne do ramion kąta i styczne zewnętrznie do siebie. Wyznacz długość promienia większego okręgu, jeżeli promień mniejszego okręgu ma długość r.
1
geo:
Proszę o pomoc w rozwiazaniu tych zadan: http://www.zszmatema.yoyo.pl/figury_geo_fu.pdf
10
satya:
1.72 oblicz:
1
cezary:
oblicz log
√
3
1
81
1
Gośka =D:
Ze zbioru liczb (1,2,3,4,5,6,7,8,) wybieramy losowo jedną liczbę. Liczba p jest prawdopodobieństwem wylosowania liczby podzielnje przez 3, wtedy p jest równe...? Oblicz p
7
Niaaa:
Oblicz pole prostokąta którego przekątne dł 10cm przecinają sie pod kątem 45 stopnii.
6
Kasia:
Rozwiąż równanie x
3
− 12x
2
+x −12 =)
4
cezary:
(x
4
−3x
3
−1):(x−3)
3
marlena:
:::rysunek::: (x
2
−16)(x
2
−5x+4)(x
3
−1)<0
5
patrycja:
strasznie nurtuje mnie takie zadanie, moze ktos potrafi je rozwiazac?
4
ktosktos:
wyznacz współczynniki b i c trójmianu kwadratowego y=x
2
+bx +c którego pierwiastkami są: a) 2,5
8
agisowa:
funkcja f przyporzadkowuje każdej liczbie naturalnej x resztę z dzielenia tej liczby przez 5. Podaj wzór tej funkcji.
6
Ona_18:
Trójkąt ABC o bokach długości AB=8, BC=10, AC=12 przecięto prostą równoległa do boku BC, która dzieli obwód trójkąta ABC na dwie równe części. Oblicz długości odcinków, na jakie prosta
0
Razor:
Witam,
Zastanawiam sie czy bardzo mnie zbluzgacie jesli dam tu tekst z hiszpanskiego do sprawdzenia
2
lars:
prosze o pomoc oblicz sin12*cos18+sin18*cos12
0
iza:
Dla jakich wartości parametru a dziedziną funkcji f jest zbiór liczb rzeczywistych: a) f(x)=
√
x
2
−ax+
a
2
1
Ona_18:
Jedna z krawędzi bocznych ostrosłupa o podstawie kwadratowej jest prostopadła do podstawy. Najdłuższa krawędź boczna o długości 20cm jest nachylona do podstawy pod kątem o mierze 30
4
iza:
Błagam pomózcie. Potrzebuje to na już!
4
Ona_18:
Po równej powierzchni toczyła się drewniana kulka, która w pierwszej sekundzie przebyła drogę 2m 4cm, a w każdej następnej sekundzie przebywała drogę o 12cm mniejszą.
0
Ona_18:
Po równej powierzchni toczyła się drewniana kulka, która w pierwszej sekundzie przebyła drogę 2m 4cm, a w każdej następnej sekundzie przebywała drogę o 12cm mniejszą.
1
Ona_18:
Napisz równanie prostej przechodzącej przez punkt P = (0,8) i środek odcinka AB, gdzie A= (−1,3) , B= (3,7).
8
marlena:
x
2
−4x
≥0
16−x
2
a jak to zrobic moze mi ktos wytlumaczyc
5
andy:
mam kolejny problem musze obliczyc dziedzine a nie wiem jak to zrobic mam podany taki ułamek f(x)=2x−5/x−8 mam podany równiez zbiór wartosci {−4,−2/5,0,3}
2
Ania:
W trójkącie równobocznym ABC poprowadzono wysokość BD i na przedłużeniu wysokości zaznaczono punkt K taki, że BK = AC .Następnie punkt K połączono z punktem A i C.
1
agisowa:
funkcja f przyporzadkowuje każdej liczbie naturalnej x resztę z dzielenia tej liczby przez 5. Podaj wzór tej funkcji.
2
Ona_18:
Wyznacz zbiory A ∪ B, A ∩ B, A \ B, B \ A, jeżeli: A= { x:: x ∊ C ⋀ /x/ < 3√2 },
0
Ona_18:
Wyznacz zbiory A ∪ B, A ∩ B, A \ B, B \ A, jeżeli: A= { x:: x ∊ C ⋀ /x/ < 3√2 },
2
marlena:
proszę o pomoc bo nie mam pojęcia jak to zrobić (x−3)
2
−(x−1)(x+1)=3x+5
4
Ona_18:
W sadzie wycięto 4 drzewa zniszczone przez owady. W każdym następnym roku liczba wycinanych drzew wzrasta według ciągu geometrycznego. W sumie wycięto 124 drzew, a w ostatnim roku 64
7
piter:
:::rysunek::: Korzystając z danych w tabelce, oblicz ile waży 1m
3
podanego stopu.
1
betina:
1.
3x+1
3
=
3
9x
2
−3x+1
1
kakol90:
W trójkącie prostokątnym punkt styczności okręgu wpisanego w ten trójkąt dzieli przeciwprostokątną na odcinki 5 i 12. Oblicz długości przyprostokątnych trójkąta.
14
lenka:
4
potrzebuje zeby ktos sprawdził :
≤−2
x+1
2
Arczi:
4 turyści oznaczeni literami od A do D sporządzili sprawozdanie z tygodniowej wycieczki , każdemu z dni tygodnia przyporządkowali liczbę przebytych kilometrów ,określili 4 funkcje
3
fashion:
W trójkąt wpisano okrąg o promieniu 4. Jeden z boków tego trójkąta został podzielony przez punkt styczności okręgu na odcinki długości 4 i 4
√
3
. Oblicz długości pozostałych boków tego
7
Paula:
wielomian W(x) przy dzieleniu przez (x+2) daje resztę 8, a przy dzieleniu przez (x+1) daje resztę −4. wyznacz resztę z dzielenia tego wielomianu przez wielomian P(x)= x
2
+ 3x + 2
1
Agy:
Ze zbioru liczb (1,2,3,4,5,6,7,8,) wybieramy losowo jedną liczbę. Liczba p jest prawdopodobieństwem wylosowania liczby podzielnje przez 3, wtedy p jest równe...? Oblicz p
13
Julka:
liczba 2
4
0 * 4
2
0 jest równa: Jak to zapisać w postaci jednej liczby potęgowanej?
1
Agnieszka:
Przekątna prostopadłoscianu o wymiarach 3x4x5 ma długość...?
1
Piper:
Powierzchnia boczna stożka po rozwinięciu jest półkolem o promieniu 12 cm. Podstawa tego stożka jest kołem o promienu... Oblicz promień.
7
xoxo:
Podaj zestaw dziesięciu takich liczb, że średnia arytmetyczna, dominanta i mediana są równe, a nie wszystkie liczby w zestawie są takie same.
13
Betina:
rozwiąż równanie
x
3
+2x
2
−x−2
x
3
+x
2
−4x−4
= 0
5
Ola:
Oblicz jakim procentem liczby x=0,15 *
5
6
−(0,7*
3
7
−
4
5
):(1
1
2
) jest liczba y=(3
4
)
−1
√
81
*33 ?
15
misia:
rozwiąż równanie :
x
2
+1
3x
2
−2
= 2x
24
Poranny ptaszek:
W trójkącie prostokątnym punkt styczności okręgu wpisnego w ten trójkat dzieli przeciwprostokątną na odcinki długości 5 i 12 cm .
2
mychangeofheroin:
Jakie działania można wykonać na wektorach i jak je rysować?
0
hania:
Nie uwzględniono że w każdej szufladzie ma być jedna kula hania: Jest 11 szuflad.Należy wrzucić do tych szuflad kule w ten
16
KACPER:
BARDZO PROSZĘ O POMOC W TYCH DWÓCH ZADANIACH 1. W prostopadłościanie krawędzie podstawy maja długość 6 cm i 10 cm . Wysokość
13
klaudia:
Hej, mam taką prośbę, czy mógłby ktoś wyjaśnić mi na czym polega przekształcanie wzorów z pierwiastkiem lub jeżli są piętrowe ułamki? Jestem załamana bo poprostu nie wiem jak mam się
4
Dżastin :
Oblicz pole trójkata prostokątnego wiedząc ze wysokość poprowadzona z wierzchołka kata prostego podzieliła przeciwprostokatną na dwa odcinki długości 3 cm i 4 cm.
7
Kasia :
W trójkącie ostrokatnym DEF poprowadzono wysokości DM i EN. Wykaż że trójkaty FEN i FDM są podobne.