proszę o pomoc.
klaudia: Hej, mam taką prośbę, czy mógłby ktoś wyjaśnić mi na czym polega przekształcanie wzorów z
pierwiastkiem lub jeżli są piętrowe ułamki? Jestem załamana bo poprostu nie wiem jak mam się
za to zabrać, nie wiem kiedy mam dzielić a kiedy mnozyć. ; ( Pomocy...
13 wrz 09:46
tim: NP.
| | 3 | |
2 = |
| /*x Mamy x w mianowniku, więc mnożymy /*x |
| | x | |
2x = 3 /:2 I teraz jeżeli "stoi" coś przy naszej szukanej (tutaj 2)
x = 3 dzielimy przez to.
NP.
2 =
√x + 3 /
2 Jest pierwiastek, a jego przeciwieństwem jest potęga,
4 = x + 3 zatem potęgujemy.
x = 1
NP.
2 = x
2 − 2
x
2 = 4
TUTAJ NALEŻY PAMIĘTAĆ, ŻE (−x)
2 = x
2
x = 2 lub x = −2
Może podaj przykłady to wyjaśnimy na twoich przykładach.
13 wrz 09:58
klaudia: np. chodzi mi o wzory na prędkość kosmiczną?
13 wrz 10:03
tim: Podaj i powiedz czego nie umiesz przekształcić. Pomożemy.
13 wrz 10:07
klaudia: v = √GM dzielone przez R
i jak idzie ten wzór przekształcić na wszystkie możliwe sposoby?
13 wrz 10:11
tim:
V mamy, musimy znaleźć.
G = ...
M = ...
R = ...
Zacznijmy od
G.
| | GM | |
V = √ |
| /2 Niwelujemy pierwiastek. |
| | R | |
| | GM | |
V2 = |
| /*R Pozbywamy się mianownika. |
| | R | |
V
2R = GM /:M Dzielimy przez "coś" przy niewiadomej.
M spróbuj sama.
R
| | GM | |
V = √ |
| /2 Niwelujemy pierwiastek. |
| | R | |
| | GM | |
V2 = |
| /*R Pozbywamy się mianownika. |
| | R | |
V
2 R = GM /:V
2 Dzielimy przez "coś" przy niewiadomej.
13 wrz 10:15
klaudia: V = √ GM/R |2
V2 = GM/R |*R
V2R = GM |/G
V2R / G = M
tak?
mógłbyś podać mi jaki kolwiek podobny wzór żebym mogła sobię poćwiczyć bo nie znam takich
trudnych wzorów?
13 wrz 10:21
tim: Dokładnie tak. Mogę ci wymyślić.
Zauważ, że r występuje dwa razy, i trzeba je połączyć.
Wyznacz: r, V, t oraz s.
13 wrz 10:25
mychangeofheroin: r =
√3 Vr/ t
2s |
3
r
3 = Vr/t
2s |t
2s
r
3*t
2s = Vr |:r
r
3*t
2s/r =V

? nie wiem czy dobrze myśle.
r =
√3 Vr/t
2s |
3
r
3 = Vr/t
2s |:Vr
r
3/Vr = t
2s |:s
r
3/Vr/s = t
2 |
√
t=
√r3/Vr/s
r =
√3 Vr/t
2s |
3
r
3 = Vr/t
2s |:Vr
r
3/Vr = t
2s |:t
2
r
3/Vr/t
2 = s
13 wrz 10:35
mychangeofheroin: mychangeofheroin: nie wiem czy to ma tak wyglądać.
tim: a jak mam dodać te r
13 wrz 10:37
tim: Prawię. Zauważ, że r
3 oraz r można skrócić.
Vr = r
3t
2s
V = r
2t
2s
...
...
13 wrz 10:41
tim: Na podstawie:
V = r
2t
2s
Wyznaczę r.
Jak widzisz:
13 wrz 10:43
tim: Przeanalizuj i jakby co pytaj
13 wrz 10:49
Bogdan:
Ułamki piętrowe.
Przykłady:
Mnożymy licznik i mianownik ułamka piętrowego przez wspólny mianownik wszystkich
mianowników będących w liczniku oraz w mianowniku ułamka piętrowego.
| | 4 + 5 | | 9 | | 3 | |
= |
| = |
| = |
| |
| | 3 + 12 | | 15 | | 5 | |
Zwracam uwagę na nawiasy w liczniku i w mianowniku ułamka piętrowego.
| | a2cd + abc2 | |
= |
| |
| | bcd2 + ab2d | |
13 wrz 12:54
dorota: r = (a√3)/3 jak obliczyć a gdy mam podany promień(r) = 8 ? Nie umiem przekształcać, porazka
25 lis 05:28
krystek:
24=a
√3 /
√3
| 24 | |
| =a i usuwasz niewymiernośc z mianownika |
| √3 | |
a=8
√3
25 lis 08:32
Marzena: abc=2×
25 kwi 16:55