wielomiany
Paula: dla jakich wartosci parametrow a, b reszta dzielenia wielomianu W(x) przez wielomian P(x) jest
rowna R(x) gdy:
W(x) = x
3 −2x
2 + ax+b, P(x)= x
2+x−2, R(x)= 9x −3
czy równanie jest dobre

(−2)
3 − 2 * 2
2 +(−2a)+ b = Q (−2) *0 + 9 * (−2)−3
(1)
3−2 *1
2+ 1a + b = Q*1 *0 + 9*1−3
−8−8−2a+b=−18−3
1−2+1a+b= 9−3
13 wrz 20:17
Eta:
ok

a= 4 b = 3
13 wrz 20:50
Paula: jak jest wynik to wszystko od razu prostsze

dzieki
13 wrz 21:56
Eta:
Możesz sobie sprawdzić wykonując dzielenie:
x
3 −2x
2 +4x +3 ) : ( x
2 +x −2)= ....
wynik z dzielenia będzie z resztą , która musi Ci wyjść
9x −3
wtedy bez odp. jesteś pewna ,że zad, jest rozwiazane poprawnie.
Powodzenia
13 wrz 22:05