wielomiany jednej zmiennej
Paula: wielomian W(x) przy dzieleniu przez (x+2) daje resztę 8, a przy dzieleniu przez (x+1) daje
resztę −4. wyznacz resztę z dzielenia tego wielomianu przez wielomian P(x)= x2 + 3x + 2
13 wrz 12:26
Bogdan:
Wpisz w wyszukiwarkę
szukaj na forum hasło:
wieomian, otrzymasz wiele podobnych
rozwiązanych zadań, np.: tu
19952, i tu:
18844.
Zajrzyj również obok, do działu
wielomiany
13 wrz 12:34
Paula: czy to powinno wygladac tak: w(x) = Q(x) * x
2 + 3x + 2 + ax +b
13 wrz 13:37
Paula: a powinno wyjsc 4
13 wrz 13:41
Paula: czy to rownanie jest dobre do tego zadania?
−2a+b=8
−1a+b=−4
13 wrz 13:56
Bogdan:
Układ równań jest dobry.
Reszta R(x) = ax + b
13 wrz 14:05
Eta:
ok

powinno Ci wyjść:
to: R(x) = −12x −16
13 wrz 14:10
Paula: moze mi ktoś sprawdzic

nie wiem gdzie zrobilam blad

W(x)=Q(x) *x
2 + 3x +2 + ax+b
W(−2) = Q(x) * (−2)
2 + 3 * (−2) +2 + a * (−2) + b =8
W(−2) = Q(x) * 4−4 * (−2a) +b =8
−2a+b=8 / * (−1)
−1a+b=−4
2a −b =−8
−1a+b=−4
−−−−−−−−−−−−−
1a =−12 /:1
a = −12
2*(−12) − b = −8
(−24) − b = −8
−b=−8+24
−b=−16 / *−1
b=16 tak wiec mi wychodzi R(x) = −12x +16
13 wrz 15:34