wielomiany
Ania: Oblicz resztę z dzielenia wielomianu W(x) przez trójmian x
2 – x – 2, jeśli przy dzieleniu
przez x + 1 daje resztę 2, a przy dzieleniu przez dwumian x – 2 daje resztę 4.
Bogdan:
x
2 − x − 2 = (x + 1)(x − 2), x ≠ −1, x ≠ 2.
| W(x) | | R(x) | |
| = V(x) + |
| / * (x + 1)(x − 2) |
| (x + 1)(x − 2) | | (x + 1)(x − 2) | |
W(x) = V(x)*(x + 1)(x − 2) + R(x)
R(x) to reszta z dzielenia, która jest wielomianem, którego stopień jest o 1 niższy od
stopnia dzielnika. Dzielnik (x + 1)(x − 2) jest drugiego stopnia, więc R(x) jest pierwszego
stopnia, a więc R(x) = ax + b
Jeśli np. dzielnik byłby trzeciego stopnia, to R(x) byłby drugiego stopnia i wtedy:
R(x) = ax
2 + bx + c, itd.
Wracamy do zadania.
W(x) = V(x)*(x + 1)(x − 2) + ax + b
oraz
W(−1) = 2 ⇒ V(−1)*(−1 + 1)(−1 + 2) − a + b = 2
W(2) = 4 ⇒ V(2)*(2 + 1)(−2 + 2) + 2a + b = 4
Mamy układ równań:
−a + b = 2
2a + b = 4
Trzeba wyznaczyć wartości a, b i wstawić je do R(x) = ax + b
Przedstawiłem pełne rozwiązanie tego zadania, można w tym typie zadania skrócić
rozwiązanie do następującej postaci:
R(x) = ax + b
W(−1) = 2 ⇒ −a + b = 2
W(2) = 4 ⇒ 2a + b = 4
Po wyznaczeniu a, b i wstawieniu do R(x) = ax + b otrzymamy odpowiedź.