dzielenie wielomianów
lala: wielomian W(x) przy dzieleniu przez (x+3)daje reszte 6, a przy dzieleniu przez (x−2) daje
reszte 1. wyznacz reszte z dzielenia tego wielomianu przez wielomian P(x)=(x−2)(x+3)
proszę Was
11 wrz 17:44
zulus:
W(−3)= 6 i W( 2) =1
P(x)= ( x−2)( x +3)
W(x) = Q(x)*P(x) + R(x) to W(x) = Q(x)*( x −2)( x +3) + R(x)
reszta R(x) musi być wielomianem stopnia co najwyżej pierwszego,
czyli jest postaci: R(x) = ax +b
więc:
W( x) = Q(x)*( x −2)( x+3) +
ax +b
W(−3) = Q(x)*( −3 −2)* ( −3 +3) + a *( −3) +b = 6
W( −3) = Q(x) *(−5)*
0 −3a +b = 6
to −3a +b = 6
podobnie dla W( 2)= 1 otrzymasz : a*2 +b = 1
to: 2a +b = 1
rozwiąż układ równań:
−3a +b = 6
i 2a +b = 1
wyznacz : a =... i b = ...
i podaj R(x) = a*x +b
11 wrz 19:14
Basia : a=1, b= 3 czyli reszta równa się −x+3
20 lut 18:10