Trójkąty
Poranny ptaszek: W trójkącie prostokątnym punkt styczności okręgu wpisnego w ten trójkat dzieli
przeciwprostokątną na odcinki długości 5 i 12 cm .
Oblicz dłgość przyprostokątnych trójkąta.
Prosiłbym o rysunek
13 wrz 10:37
Edek:

(r+5)
2+(r+12)
2=17
2
oblicz r i wyznacz boki
13 wrz 10:50
Poranny ptaszek: Dzięki, rysunek wiele wyjąsnia.
13 wrz 12:46
misiu: te równanie obliczyć za pomocą wzoru skróconego mnożenia?
13 wrz 13:50
Bogdan:
To równanie trzeba rozwiązać (nie obliczyć) stosując po drodze wzory skróconego
mnożenia.
13 wrz 14:19
Poranny ptaszek: Doszedłem do 2r2 + 34r = 120 i nie wiem jak to gryźć dalej ...
13 wrz 15:32
misiu: doszedłem do tego samego momentu i nie wiem co dalej
13 wrz 15:35
Bogdan:
Najpierw uprościmy równanie dzieląc je przez 2:
r2 + 17r = 60 ⇒ r2 + 17r − 60 = 0 i r > 0, teraz Δ.
13 wrz 15:35
misiu: Δ=b2−4ac
Δ=289−240
Δ=49
√Δ=7
czy r (promień) wynosi 7 ?
13 wrz 15:43
Bogdan:
Nie
13 wrz 15:44
Poranny ptaszek: Tam powinien byc plus
Δ=289+240
13 wrz 15:53
Poranny ptaszek: Δ=289 − 4 * 1 * (−60)
Δ=289+240
Δ=529
√Δ = 23
13 wrz 16:10
Bogdan:
Teraz dobrze, a więc r = ....
13 wrz 16:13
Poranny ptaszek: x1 = −20
x2 = 3
i co dalej ?
13 wrz 16:15
Bogdan:
nie x1 i x2, ale r1 i r2, wiemy, że r > 0, więc wartość ujemną trzeba odrzucić.
13 wrz 16:20
Bogdan:
|AC| = 5 + r, |AB| = 17, |BC| = 12 + r
13 wrz 16:21
Poranny ptaszek: Do czego będzie potrzebna nam Δ ?
13 wrz 16:31
misiu: nie Δ tylko √Δ zeby wyliczyc r1 i r2
r1 wtedy wyjdzie −20 a r2 3 wtedy r1 odrzucamy bo < 0 wiec zostaje 3
jak dodasz to ci wyjdzie ze przyprostokątne maja 8 i 15 cm
13 wrz 16:33
Poranny ptaszek: aaaaaaaaaaaa to zamiast x1 jest r1, prosta zamiana.
Wszystko wiadomo.
13 wrz 16:36
Poranny ptaszek: Siatka o długści 300m stanowi ogrodzenie działki o kształcie prostokąta. Jakie są wymiary tej
działki jeżeli wiadomo, że ma ona najwięszke z mozliwych pole powierzchni.
Wydaje mi sie ze zadanie okaze sie jak zawsze łatwe ale ja nie mam pomysu jak to zacząc.
Prosze jeszcze raz o pomoc.
13 wrz 16:42
Poranny ptaszek: Pomoże ktos ?
13 wrz 17:30
Bogdan:

2x + 2y = 300 ⇒ x + y = 150 ⇒ y = 150 − x
P = xy → max
P = x*(150 − x)
Funkcja P(x) = −x
2 + 150x jest funkcją kwadratową posiadającą maksimum
y = 150 − 75 = 75.
Działka jest kwadratem o boku 75.
13 wrz 17:36
Poranny ptaszek:
−150
dla x = −−−−−− = 75
−2
wytłumacz mi dokładnie skąd to sie wzieło, znaczy dlaczego to podzieliłes ?
13 wrz 17:58
Poranny ptaszek: i czy to jest jedyny sposob rozwiązania zadania ?
13 wrz 17:59
Poranny ptaszek: Moze podstawiłes to do jakiegos wzoru, mógłbys mi go tutaj napisac ?
13 wrz 18:54