równanie
misia: rozwiąż równanie : x2+13x2−2 = 2x
13 wrz 11:02
misia: w liczniku jest x2+1
13 wrz 11:19
Bogdan:
Zamiast pisać kolejny post z informacją, co jest w liczniku, zapisz jeszcze raz swoje równanie
stosując przy zapisywaniu ułamków dużą literkę U
13 wrz 11:55
13 wrz 11:56
tim: DZIEDZINA:
3x2 ≠ 2
x2 + 1 = 2x(3x2 − 2)
x2 + 1 = 6x3 − 4x
0 = 6x3 − x2 − 4x + 1
Bogdan, pomóż dalej...
13 wrz 12:07
tim: 0 = 6x
3 − x
2 − 4x
− 1.
13 wrz 12:08
Betina: a możesz mi pomóc jeszcze
13 wrz 12:08
Bogdan:
Już zapisuję ciąg dalszy, chwilka
13 wrz 12:11
Bogdan:
6x3 − x2 − 4x − 1 = 0
Wyznaczamy dzielniki wyrazu wolnego, czyli liczby 1.
Dzielniki 1: {1, −1}
Wstawiamy te dzielniki do równania, aż otrzymamy w wyniku 0.
x = 1: 6 − 1 − 4 − 1 = 0, a więc mamy już pierwszy pierwiastek x1 = 1.
Teraz wykonujemy dzielenie: (6x3 − x2 − 4x − 1) : (x − 1), np. schematem Hornera.
| 6 −1 −4 −1
| + + +
| 6 5 1
−−−−−−−−−−−−−−−−−−
1 | 6 5 1 0
Otrzymujemy równanie: 6x2 + 5x + 1 = 0, dalej Δ, x2, x3.
Proszę dokończyć Betino
13 wrz 12:19
Betina: dzieki a możesz mi rozwiązać jeszcze cztery

?
13 wrz 12:24
Bogdan:
Podaj treść i swoje rozwiązania, wniesiesz w ten sposób swój wkład. Sprawdzę wyniki
i ewentualnie poprawię. Jeśli nie będzie Twojej propozycji rozwiązania, to nie dam Ci
gotowca. Chodzi o to, abyś przy okazji nauczyła się rozwiązywać takie zadania.
Podkreślam − nie czekaj na gotowe rozwiązania.
13 wrz 12:28
13 wrz 12:32
Bogdan:
popraw x2, i pisz x1, x2, a nie x1, x2
13 wrz 12:36
tim: Bogdanie, nie czepiaj się aż tak bardzo, bo zniechęcasz...
13 wrz 12:39
Betina: ok spokojnie napisalam tak tylko dlatego zeby sie nie bawic z takimi szczegolami
13 wrz 12:41
Bogdan:
Będę zwracał uwagę na niewłaściwe zapisy, wyrobienie w sobie nawyków porządnego
prezentowania swojej pracy ma ważne znaczenie, bo jak mówi przysłowie: "jak Cię widzą, tak
Cię piszą".
Lepiej tu otrzymać uwagę o niewłaściwości i zapamiętać ją, niż potem mieć odjęte punkty
podczas sprawdzianu albo egzaminu maturalnego.
| | 1 | | 1 | | 1 | |
Wracając do zadania: x1 = 1, a nie (− |
| ), x2 = − |
| , x3 = − |
| |
| | 3 | | 3 | | 2 | |
13 wrz 13:17