Jakieś pomysły na rozwiązanie zadania?:) Bardzo prosze o pomoc:)
Anastazja: W bufecie szkolnym za 4 kanapki,6 kubków herbaty i 5 ciastek trzeba zapłacic 19,70zł. Natomiast
łączny koszt 3 kanapek 3 ciastek i 5 kubków herbaty wynosi 14,40zł . Marcin kupił na drugie
śniadanie kubek herbaty, kanapke i 2 ciastka. Ile zapłacił?
13 wrz 19:39
Anastazja: pomoże ktoś

chyba od tego tutaj jesteśmy zeby soie pomagać wzajemnie tak
13 wrz 21:43
sowa:
x −−− cena kanapki
y −−− cena kubka herbaty
z −−− cena ciastka
x, y, z >0
zakupy Marcina: x +y +2z
ponieważ:
4x +6y +5z = 19,70
i 3x +5y + 3z= 14,40 to odejmując stronami otrzymasz:
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
x + y +2 z = 5,30 −−−− a to są właśnie zakupy Marcina
zatem Marcin zapłacił
5, 30 zł
14 wrz 00:01
Anastazja: dziękuję ślicznie za rozwiązanie
14 wrz 19:05