zad
pik: w stozek ktorego przekroj osiowy jest trojkatem rownobocznym o boku dlugosci 40 wpisujemy kule
a w ta kule wpisujemy kolejny stozek ktorego przekroj osiowy jest trojkatem rownobocznym
Oblicz pole powierzchni calkowitej stozka wpisanego w kule
13 wrz 19:01
pik: ?
13 wrz 21:31
pik: nakieruje ktos?
14 wrz 13:01
pik:
14 wrz 13:56
pik: As poradzisz cos?
14 wrz 13:57
pik: wie ktos jak to zaczacXd?
14 wrz 14:13
pik: kurde nikt nie wie?
14 wrz 14:31
Eta:

Podaję jeden ze sposobów:
ΔKLM jest przekrojem osiowym stożka wpisanego w kulę
ΔABC jest przekrojem osiowym stożka opisanego na tej kuli
ΔKLM ~ ΔABC w skali k = u{1}{2]
więc IKLI = 2r =
12*IABI =
12*40= 20
to r
st = 10 i tworząca stożka l = 20
zatem P
c( stożka) = πr( r +l ) = 10π( 10 +20) = 300π [j
2]
Sprawdzenie: P
c (st dużego) = π*20(20+ 40) = 1200π [j
2]
P
c(st. małego) = k
2*P
c( st. dużego) =
14*1200π= 300 π [j
2]
15 wrz 02:00
donia: u{1}{2]
17 paź 19:40