trójmian kwadratowy
ktosktos: wyznacz współczynniki b i c trójmianu kwadratowego y=x2 +bx +c którego pierwiastkami są:
a) 2,5
b) −2√2 , √2
jak to zrobić?
13 wrz 14:28
Bogdan:
Jeśli dane są x1, x2, to piszemy postać iloczynową trójmianu, która dla a = 1 jest
następująca: (x − x1)(x − x2).
Dla odczytania współczynników b, c trzeba wymnożyć wyrażenia w nawiasach.
13 wrz 14:46
ktosktos: to mam przyjąć we wszystkich przykładach (bo jest ich więcej) że a=1?
13 wrz 14:58
ktosktos: i dlaczego, jeśli tak
13 wrz 15:00
ktosktos: i dlaczego, jeśli tak
13 wrz 15:00
mama: bo niemasz liczby przed x2
18 wrz 16:21