nierówność
marlena: a jak to zrobic moze mi ktos wytlumaczyc
13 wrz 13:26
Edek: mnożymy przez kwadrat mianownika:
! Dziedzina : 16−x
2=0 −> x≠−4 v x≠4 !
(x
2−4x)(16−x
2)≥0
x(x−4)(4−x)(4+x)≥0
−x(4−x)
2(4+x)≥0
x⊂R\<−4,0)u{4}
13 wrz 13:32
amba: Ulamek jest dodatni gdy licznik i mianownik maja takie same znaki. Pamietaj zeby mianownik ≠ 0.
13 wrz 13:32
Bogdan:
Podaj najpierw dziedzinę tego wyrażenia, potem rozłóż wyrażenie w liczniku i w mianowniku
na czynniki, następnie zapisz nierówność wymierną w postaci równoważnej nierówności
wielomianowej. Teraz szkic z "falą" i odczytujmy rozwiązanie.
13 wrz 13:32
marlena: tak tylko ze ja wogole tego nie rozumie a ja potrafie cos zrozumiec ale tylko na przykladach
13 wrz 13:35
Eta:
nierówność wymierna !
określ dziedzinę : D: 16 − x
2 ≠0 to x≠ − 4 lub x ≠ 4
więc D = R \ { −4, 4}
rozkładasz licznik i mianownik na czynniki:
| x( x −4) | |
| ≥0
|
| (4 −x )( 4+x) | |
| −x( 4 −x) | |
| ≥0
|
| (4 −x)( 4+x) | |
przy uwzględnieniu dziedziny
, możesz skrócić ( 4 −x)
zamieniając na nierówność iloczynową otrzymasz:
−x( x +4) ≥0 miejsca zerowe x = 0 lub x = − 4
parabola ramionami zwrócona do dołu
I + + I
−−−−−−−−−−−−−(−4)I−−−−0I−−−−−−−−−−−−> x
odp: x€( − 4, 0 >
oczywiście : bez −4 i włącznie z zerem.
13 wrz 13:40
iza: Błagam pomózcie. Potrzebuje to na już

!
Dla jakich wartości parametru a dziedziną funkcji f jest zbiór liczb rzeczywistych:
a) f(x)=
√x2−ax+a/2
b) f(x)=
√1+ax−ax2
13 wrz 13:41
marlena: ej zrob sobie wlasne forum a nei na kogos
13 wrz 13:45
Bogdan:

Już dzisiaj As radził, aby nie mnożyć nierówności przez kwadrat wyrażenia w mianowniku.
Lepiej jest tak:
| x2 − 4x | | x(x − 4) | |
| ≥ 0 ⇒ |
| ≥ 0 |
| 16 − x2 | | −(x − 4)(x + 4) | |
Założenia: (x − 4)(x + 4) ≠ 0 ⇒ x∊R \ {−4, 4}
| x(x − 4) | |
| ≥ 0 ⇔ −x(x − 4)2(x + 4) ≥ 0 |
| −(x − 4)(x + 4) | |
Odp.: x∊(−4, 0>
Uwaga: Liczba 4 jest poza dziedziną
| | x(x − 4) | |
Ten sam wynik otrzymamy po skróceniu: |
| ≥ 0 przez (x − 4) |
| | −(x − 4)(x + 4) | |
13 wrz 13:48