zadanie
Betina: rozwiąż równanie x3+2x2−x−2x3+x2−4x−4 = 0
13 wrz 11:33
tim: 1. Najpierw dziedzina.
13 wrz 11:33
Bogdan:
Koniecznie proszę używać przy zapisywaniu ułamków U, przy małej literce u zapis jest
nieczytelny.
Witaj tim
13 wrz 11:37
tim: Bogdanie, ja wszystko widzę..

Jak sobie zaznaczysz sam licznik (myszką) to widać lepiej .
Witaj Bogdanie
13 wrz 11:39
Bogdan:
Moje oczy już takich malutkich zapisów nie widzą i pewnie jest więcej takich osób, jak ja,
dlatego często tu apeluję, by dbać o wyraźne i czytelne zapisy. To autor zapisów, np.
piszący maturę powinien starać się, by czytający jego pracę nie musiał odgadywać treści,
bo może źle ją odczytać i nie zaliczyć zadania.
13 wrz 11:48
Betina: a mógłby mi ktoś pomóc rozwiązać
13 wrz 11:50
tim: | x3 + 2x2 − x − 2 | |
| = 0 |
| x3 + x2 − 4x − 4 | |
Dla Bogdana

, chyba, że ja mam pomóc.
13 wrz 11:51
Bogdan:
Zapisz jeszcze raz, ale czytelnie (duża literka U), pomogę.
13 wrz 11:51
Bogdan:
tim, oddaję Ci pole, pomagaj
13 wrz 11:51
13 wrz 11:52
Betina: obojętnie kto
13 wrz 11:52
tim: No to ja

LICZNIK: x
3 + 2x
2 − x − 2 = x
2(x + 2) − 1(x + 2) = (x
2 − 1)(x + 2) = (x + 1)(x − 1)(x + 2)
MIAN.: x
3 + x
2 − 4x − 4 = x
2(x + 1) − 4(x + 1) = (x
2 − 4)(x + 1) = (x − 2)(x + 2)(x + 1)
Dziedzina:
(x − 2)(x + 2)(x + 1)≠ 0
x ≠ {−2, −1, 2}
| LICZNIK | |
| = 0 ⇔ LICZNIK = 0 |
| MIANOWNIK | |
(x + 1)(x − 1)(x + 2) = 0
x = {−2, −1, 1}
Wykluczamy z dziedziny i zostaje:
x
0 = 1
Możemy na początku skrócić:
| (x + 1)(x − 1)(x + 2) | | x − 1 | |
| = |
| |
| (x − 2)(x + 2)(x + 1) | | x − 2 | |
x
0 = 1
13 wrz 11:57
Betina: dzieki

13 wrz 11:59
Betina: mógłbys mi jeszcze pomóc
13 wrz 12:04
kasia: −2x +9x−9<0
27 wrz 17:35
kate: −2x+9x−9<0 rozwiaz nierówność
27 wrz 17:36
kate: −2x do kwadratu +9x−9<0
27 wrz 17:37
ujtrdj: αΔΔ≥∊∊∫⇔≈ℯ
15 maj 23:25