Bardzom proszę o pomoc
jokero: rozwiąż równanie:
x−3√x−3−13=0
13 wrz 16:44
Bogdan:
Podstaw: √x − 3 = w ⇒ x − 3 = w2 ⇒ x = w2 + 3
Założenie: x − 3 ≥ 0 ⇒ x ≥ 3
w2 + 3 − 3w − 13 = 0
Dokończ
13 wrz 16:50
jokero: dobrze to rozwiązuje;
w
2−3w−10=0
Δ=9+40=49
√Δ=7
w
1=(3+7)/2=5
w
2=(3−7)/2=−2
i to już koniec czy dalej jeszcze trzeba coś pisać
13 wrz 16:58
Bogdan:
Dobrze. Teraz trzeba obliczyć wartość x
13 wrz 16:59
jokero: czyli: x
1=25+3=28
w
2=4+3=7 i to już wszystko

13 wrz 17:01
Bogdan:
x1 = 28, x2 = 7 (nie w2).
Te wartości należy sprawdzić. Wstaw je do równania.
13 wrz 17:03
jokero: Ok, dzięki wielkie
13 wrz 17:04
Bogdan:
13 wrz 17:08