Proszę o pomoc
jokero: rozwiąż:
2x2−4 − 1x2−2x + x−4x2+2x=0
13 wrz 16:55
Eta:
Napisz porządnie to równanie z użyciem dużego "U"
to pomogę w rozwiązaniu
13 wrz 16:59
jokero: | 2 | | 1 | | x−4 | |
| − |
| + |
| =0 |
| x2−4 | | x2−2x | | x2+2x | |
13 wrz 17:03
Bogdan:
Cieszę się Eto, że podobnie jak ja, wymagasz porządnego i czytelnego tworzenia tu
zapisów. "Używaj dużą literkę U" − to zdanie najczęściej dzisiaj wypowiadałem na forum.
13 wrz 17:07
Eta: Witam
Bogdanie
Porządek musi być, bo czytelny zapis zad. to podstawa do otrzymania
poprawnego rozwiązania.
Teraz do
jokero
rozłóż mianowniki na czynniki i podaj
dziedzinę równania:
.
czekam i podpowiem dalej
13 wrz 17:14
jokero: D=R−{−2,2} dobrze
13 wrz 17:21
jokero: a mam pytanie, czy dobrze robiłem jeżeli sprowadzałem to do wspólnego mianownika

i wyszło mi
| | x5−4x4+2x3+27x2−32x | |
|
| tylko nie wiem czy dobrze i wyszło i dalej nie |
| | x6−4x4−4x3+16x | |
wiem co z tym zrobić
13 wrz 17:30
Eta: niestety nie

D= R \{0, −2, 2}
bo x
2 −4 = ( x −2)( x +2) ≠0 => x≠2 lub x≠ −2
x
2 −2x = x( x −2) ≠0 => x≠0 lub x≠2
x
2 +2x = x( x +2) ≠0 => x ≠0 lub x ≠ −2
zatem wspólny mianownik jest ; x( x −2)( x +2)
czyli:
| 2*x − 1*( x +2) +( x −4)*( x −2) | |
| =0
|
| x( x −2)( x+2) | |
ułwmek jest równy zero ,jezeli licznik= 0 i mianownik rózny od zera
zatem przy okreslonej dziedzinie
rozwiąż równanie przyrównując licznik do zera
pamiętając przy podaniu rozwiązań o dziedzinie

powodzenia.
PS; po rozwiązaniu wykonaj sprawdzenie, przekonasz się o poprawności rozwiązania tego
zadania.
teraz idę na ciasto i herbatkę
13 wrz 17:36
Eta:
Zobacz teraz jakie to proste

To co Ty wypisałeś , to

nie utrudniaj sobie życia
13 wrz 17:38
jokero: dzięki za pomoc, już rozwiązałem
13 wrz 17:43
Eta:
I co jokero ?
odp : jedyne rozwiazanie to x = 3
( bo x = 2 −−− nie należy do dziedziny)
13 wrz 17:46
jokero: tak mi wyszło jeszcze raz dziękuje
13 wrz 17:50
jokero: mam jeszcze takie równanie i też jakieś dziwne wyniki mi wyszło możesz Eto pomóc
| | 1 | | 1 | |
2− |
| = |
| |
| | wartość bezwzględna z x−3 | | 6 | |
no ja zrobiłem to na przedziały jeden mi wyszedł że x∊(−
∞,3) a drugi x∊(3,+
∞),
13 wrz 17:53
Eta:
Nie mam dużo czasu ( obowiązki domowe)
podpowiem :
oczywiście D= R \{3}
rozpatrujesz dwa przypadki:
1/ dla x >3 I x −3I = x −3
podstaw do równania już bez
modułu
i rozwiąż to równanie pamiętaj ,że dla x >3
2/ dla x <3 Ix −3I = −(x +3 )
podobnie:
Odp: suma rozwiązań obydwu równań.
PS; powodzenia .....
13 wrz 18:03
jokero: ok dzięki
13 wrz 18:11