nierówność wielomianowa
marlena:

(x
2−16)(x
2−5x+4)(x
3−1)<0
(x
2−16)(x
2−5x+4)(x
3−1)=0
(x
2−16)=0 ⋁ (x
2−5x+4)=0⋁ (x
3−1)=0
1. (x−4)(x+4)=0
(x−4)=0 ⋁ (x+4)=0
x=4 x=−4
2. x
2−5x+4=0 a=1 b=−5 c= 4
Δ= b
2 −4ac= 25−4*1*4=9
√Δ=3
x
3−1=0
x
3−1
3=0
(x−1)(x
2+x+1)=0
x−1=0 ⋁ x
2+x+1=0
x=1 a=1 b=1 c=1
Δ=−3<0 nie posiada rozwiązania
x∊(1;4)⋁(4; +
∞)
13 wrz 14:58
piotrek: postepowanie dobre, poza paroma zbednymi zapisami.
Jest tylko jeden powazny blad, podalas zle przedzialy

Jak nie jestes pewna czy dobrze robisz, sprawdz rozwiazanie, podstawiajac liczbę nalezacą do
Twojego przedzialu. W tym przypadku, gdy sprawdzimy dla x=5, nasz wielomian przyjmuje wartosc
wieksza od 0, co się oczywiscie nie zgadza z pierwsza linijka...
popatrz na tej stronie jak powinno się rozwiazywac nierownosci wielomianowe, wszystko jest
ladnie wytlumaczone
13 wrz 15:17
AS: Rozkładam na iloczyn na wszystkie możliwe sposoby
(x − 4)(x + 4)*(x − 1)*(x − 4)*(x − 1)*(x2 + x + 1) < 0
(x + 4)*(x − 1)2*(x − 4)2*(x2 + x + 1) < 0
Tworzę tabelę badając przedziałami
Przedział x + 4 (x − 1)2 (x − 4)2 x2 + x + 1 iloczyn
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
(−∞,−4) − + + + −
−4 0 + + + 0
(−4,−1) + + + + +
1 + 0 + + 0
(1,4) + + + + +
4 + + 0 + 0
(4,∞) + + + + +
Nierówność spełniona tylko dla x ∊ (−∞,−4)
13 wrz 15:50
AS: Zadanie to można znacznie w krótszy sposób rozwiązać
(x − 1)2 , (x − 4)2 , x2 + x + 1 przybierają wartości dodatnie bądź zero
dla każdego x, więc ich iloczyn będzie zawsze dodatni lub zero.
By nasza nierówność zaszła musi zajść warunek x + 4 < 0 czyli x < −4
14 wrz 09:24