Proszę o pomoc
Ona_18: Trójkąt ABC o bokach długości AB=8, BC=10, AC=12 przecięto prostą równoległa do boku BC, która
dzieli obwód trójkąta ABC na dwie równe części. Oblicz długości odcinków, na jakie prosta
podzieliła boki AB i AC.
13 wrz 14:19
Edek:

a+x+b+10=12−a+8−b+x
a+b=10
Obw. = 10 + 12 + 8 = 30
potrafisz dalej sama ?
13 wrz 14:35
Ona_18: Nie za bardzo
13 wrz 14:42
Edek: przepraszam za pomyłkę u góry powinno być a+b=5
awięc, skorzystamy z podobiństwa tych krójkątów (kkk)
obliczmy więc skalę tego podobieństwa
awięc bokisą proporcjonalne, więc
a *
8b−1 = 12−a
8ab−a = 12−a
8ab = 12 /*b , b≠0
8a=12b /:4
2a=3b
skorzystamy z tego że a=5−b
2(5−b)=3b
10−2b=3b
10=5b
b=2
a=3
Odp. Odcinek dzieli bok AB ma odcinki 6,2 a bok AC na odcinki 9,3
13 wrz 14:51
Edek: tam powinien być nawias a*(8b−1) = 12−a
13 wrz 14:52
Ona_18: Mogę to zrobić tak, że 10 do x ma się tak samo jak 8 do 12 ?
13 wrz 14:53
Edek: nie gdyż niema zachowanych proporcji, a po drugie niepotrzebie wpychasz sobi w zadanie nową
niewiadomą, oczywiście x możn by obliczyć ale nie tak jak ty proponujesz
13 wrz 15:09