pomoc przy procentach
Ola: Oblicz jakim procentem liczby x=0,15 *56−(0,7*37−45):(112) jest liczba
y=(34)−1√81*33 ?
Zamieniłam i wiem na pewno, że y wynosi 113, ale x to 2960 czy 37120 ?
13 wrz 11:19
Bogdan:
| | 15 | | 5 | | 7 | | 3 | | 4 | | 3 | |
x = |
| * |
| − ( |
| * |
| − |
| ) : |
| = |
| | 100 | | 6 | | 10 | | 7 | | 5 | | 2 | |
| | 1 | | 3 | | 8 | | 2 | |
= |
| − ( |
| − |
| ) * |
| = ... dokończ |
| | 8 | | 10 | | 10 | | 3 | |
13 wrz 11:35
Ola: ...=18 + 510*23=18+13=1124 ?
13 wrz 11:44
Bogdan:
Stosuj dużą literkę U przy pisaniu ułamków.
13 wrz 11:50
Ola: Dzięki
Liczba y jest 800 procentem liczby x?
13 wrz 11:59
Bogdan:
To sprawdź: 800% * x = y
13 wrz 12:05