Uzasadnij
Kasia: Uzasadnij, że kwadrat liczby, która przy dzieleniu rzez 4 daje resztę 3, jest liczba
nieparzystą.
13 wrz 21:28
sowa:
liczba podzielna przez 4 i dająca resztę 3 jest postaci:
4n +3
to: ( 4n+3)
2 = 16n
2 +24n +9 = 16n
2 +24n +8 +1=
= 8( 2n
2+3n +1) +
1
= 8*A +1 −−− więc jest nieparzystą
c.b.d.o.
13 wrz 23:47
nieogar: skąd się wzięło to 24n ?
12 wrz 22:15
sushi_ gg6397228:
wzory skróconego mnozenia
12 wrz 22:21
pigor: ..., lub np. tak :
(4n+3)2= (4n+3)
2−1+1= (4n+3−1)(4n+3+1)+1= (4n+2)(4n+4)+1=
= 2(4n+2)(2n+2)+1=
2k+1 , gdzie k=(4n+2)(2n+2)∊N c.n.u. ...
13 wrz 10:41