zadanie z tabela
piter:

Korzystając z danych w tabelce, oblicz ile waży 1m
3 podanego stopu.
A) Braz z którego odlewa sie dzwony to stop miedzi i cyny, których objętosci sa w stosunku 3:1
B) mosiądz żółty to stop, w którym 0,8 objetosci stanowi miedź, a 0,2 cynk.
13 wrz 13:00
piter : Uprzejmie prosze o pomoc gdyz nie umiem sam sobie poradzic z tym zadaniem
13 wrz 13:04
piter: Czy moze to byc tak:
a) 3*8950 + 7280= 34130 kg/m3
13 wrz 13:30
tim: Podziel na 4 (części) i będzie ok
13 wrz 14:45
piter: Nie zauwazyłem iz to zadanie posiada jeszcze jeden podpunkt
Mianowicie:
C) spiż to stop w którym 85% to miedź, 5% − cyna, 5% − cynk i 5% ołow.
13 wrz 15:07
tim: Masz odpowiedzi?
13 wrz 15:10
tim: | | 3 x 8950 + 1 x 7280 | |
1. |
| = gęstość brązu |
| | 4 | |
| | 0,8 x 8950 + 0,2 * 7140 | |
2. |
| = gęstość mosiądzu |
| | 1 | |
| | 0,85 * 8950 + 0,05 * 7280 + 0,05 * 7140 + 0,5 * 11340 | |
3. |
| = gęstość spiżu |
| | 1 | |
13 wrz 15:16
piter: Nie mam odpowiedzi
13 wrz 18:02