trudne
natii: trojkat prostokątny o przyprostokątnych równych 12 i 16 jest podobny do trójkata o obwodzie
równym 6.Podaj długosci przeciwspostokątnych obu trójkątów
13 wrz 22:23
Eta:
Łatwe

podpowiem:
wyznacz długość przeciwprostokatnej tego większego trójkąta
i podaj mi wynik.
to dalej podpowiem
13 wrz 22:29
natii: ale nie ma tam zadnego trujkąta aby wyznaczyc
13 wrz 22:33
Eta:
jaak nie ma? a = 12 b = 16 to:
c2 = a2 +b2
podaj c
13 wrz 22:36
natii: ja nie umiem

sem tępa z matmy
13 wrz 22:37
Eta:
omg

c
2 = 12
2 + 16
2= 144 +256 = 400
to c = 20
podaj teraz jego obwód
Ob
1= .......
i nie pisz ,że nie potrafisz obliczyć obwodu

czekam.
13 wrz 22:39
natii: obw= a+b+c
12+16+20=48
dobrze
13 wrz 22:45
Eta: superr
13 wrz 22:46
natii: dziekujem za pomoc

****
miłooo

**
13 wrz 22:48
Eta:
| | Ob2 | |
teraz liczymy: |
| = k , k −−− to skala podobieństwa
|
| | Ob | |
więc
więc : a
2 =
18*12 =.....
b
2 =
18*16=....
c
1 =
18*20=....
dokończ i to wszystko:
Podaj mi wyniki
13 wrz 22:50
Eta:
Zadanie nie było jeszcze skończone
13 wrz 22:50
natii: dobrze ja zmykam

**
puzniej sobie to dokoncze

**
dzieki za pomoc
13 wrz 22:52
natii: hehe
13 wrz 22:53
Eta: 
piszemy tak : p
óżniej
Dobranoc.
13 wrz 22:56
ela: czy prostokąty o podanych wymiarach są podobne? Jeśli tak oblicz skalę podobieństwa. a)12x 18
oraz 5x7.5 b) 1.5x2.5 oraz 10.5x17.5
25 paź 18:28