.
agisowa: funkcja f przyporzadkowuje każdej liczbie naturalnej x resztę z dzielenia tej liczby przez 5.
Podaj wzór tej funkcji.
Proszę o pomoc
13 wrz 14:24
patrycja: a probowalas z "antie"?
13 wrz 14:36
Bogdan:
Trzeba tu zastosować funkcję E(x) = [x], czyli część całkowitą liczby x.
http://pl.wikipedia.org/wiki/Pod%C5%82oga_i_sufit
| | 1 | | 5 | | 5 | | 1 | |
Np. [4] = 4, [4 |
| ] = 4, [−2,7] = −3, [ |
| ] = 0, [2 |
| ] = 2, [− |
| ] = −1 |
| | 2 | | 7 | | 7 | | 2 | |
n − liczba naturalna
| n | | n | | reszta | |
| = [ |
| ] + |
| / * 5 |
| 5 | | 5 | | 5 | |
| | n | | n | |
n = 5*[ |
| ] + reszta ⇒ reszta = n − 5*[ |
| ] |
| | 5 | | 5 | |
| | n | |
Odp.: f(n) = n − 5*[ |
| ] |
| | 5 | |
Przykłady:
| | 7 | |
f(7) = 7 − 5*[ |
| ] = 7 − 5*1 = 2 |
| | 5 | |
| | 24 | |
f(24) = 24 − 5*[ |
| ] = 24 − 5*4 = 4 |
| | 5 | |
13 wrz 14:38
patrycja: to chybo powinno byc dobrze:
[x] −antie z liczby, czyli liczba calkowita nie przekraczajaca tej liczby
ps. wzor ktory podalam bedzie dzialal chyba tylko dla liczb dwucyfrowych, dla trzycyfrowych
mnozysz i dzielisz przez 100, dla czterycyfrowych 1000, etc. powinno dzialac
13 wrz 14:40
patrycja: oo, bogdan widzisz, a twoj wzor dziala zawsze
13 wrz 14:40
patrycja: nie chyba cos pochrzanilam, jak sie przyjrzalam mojemu
13 wrz 14:43
Bogdan:
Reszta R z dzielenia liczby naturalnej n przez liczbę naturalna k ≠ 0:
13 wrz 14:52
patrycja: juz wiem, to jest podalam wzor na reszte z dzielenia przez 10 bo jak sprawdzalam dzielenie
przez 5 to liczby konczace sie na 0 do 4 wchodza ale dla dalszych niestety nie.
13 wrz 14:53
patrycja: heheh. looz. zawsze mozna probowac
13 wrz 14:54