prawdopodobieństwo
Kaś;*: Asia, Krysia, Ewa i Natalka poszły do kina. Na sali usiadły losowo na wykupionych kolejnych
czterach miejscach. oblicz prawdopodobieństwo, ze Ewa i natalka usiadły w tym kinie koło
siebie.
13 wrz 19:44
Eta:
moc Ω= 4! = 24
A−− Ewa obok Natalki
to para ( E,N) lub (N,E) −−− czyli 2! = 2
mogą tak usiąść na : trzech różnych miejscaach
na pierwszynm i drugim lub na drugim i trzecim lub na trzecim i czwartym
wtedy bądą siedzieć obok siebie: czyli 3*2!
a Asia i Krysia dowolnie na pozostałych czyli na 2! sposobów
więc: mocA = 2!*3 *2! = 12
P(A) = .... dokończ
13 wrz 20:41
Kaś;*: dzięki Eta
14 wrz 00:40