ciagi: wyznacz ciag arytmetyczny (a,r) majac dane:
a2+a5−a3=10 i a2+a9=17
13 wrz 20:54
Eta:
to proste zadanie, pomyśl troszkę

a
2= a
1 +r a
3 = a
1 +2r a
5 = a
1 +4r a
9 = a
1 +8r
po podstawieniu otrzymasz:
a
1 + 3r = 10
2a
1 +9r = 17
rozwiąż ten układ i podaj a
1 i r
powinno wyjść:
a
1 = 13 r = −1
13 wrz 21:17
POMOCY!!!: A SKAD WZIEłO SIE TO a
1...

Ciagow zbytnio nie rozumiem
13 wrz 21:23
ciagi: a moge prosic o bardziej szczegolowe rozpisanie zadania
13 wrz 21:27
ufo:
ze wzoru na ogólny wyraz ciągu arytmetycznego
an = a1 +(n −1)*r
to należy wiedzieć


( i to jest ten bardzo ważny "szczegół" o który pytasz)
13 wrz 23:14