miara kąta
Ania: W trójkącie równobocznym ABC poprowadzono wysokość BD i na przedłużeniu wysokości
zaznaczono punkt K taki, że BK = AC .Następnie punkt K połączono z punktem A i C.
Wyznacz miarę kąta AKC. Rozważ dwa przypadki.
Z góry dziękuję za jakąś pomoc, podpowiedź
13 wrz 13:21
Bogdan:

Z rysunku widać, że trójkąty ABK i KBC są przystające i równoramienne, których miara kata
przy wierzchołku B jest równa 30
o.
Stąd α = ... i 2α = ....
13 wrz 16:08
Ania: W pierwszym przypadku α=30o a w drugim?
13 wrz 19:42
123wqd: skąd wiadomo że one są równoramienne?
3 kwi 19:10