Problem z równaniami wykładniczymi
HNO3: Witam. Nie mam pojęcia, jak rozwiązać następujące równania, byłbym wdzięczny jakby ktoś je
rozpisał krok po kroku:
1. 6√4x * 0,1251x = 43√2√2x − w ogóle nie mam pojęcia, jak się za to
zabrać
2. 8 * 5x + 7 * 5x−1 = 22 + 5x+1
To drugie robiłem w taki sposób:
8 * 5x + 7 * 5x−1 = 22 + 5x+1
8 * 5x + 7 * 5x * 15 = 22 + 5x * 5
5x(8 + 7 + 15) = 52 − 3 + 5x * 5 − i tu się zacinam... x/
Z góry dziękuję za pomoc. Pozdrawiam
13 wrz 19:17
HNO3: Bardziej czytelna wersja równania nr 1:
| | 1 | | 43√2 | |
6√4x * 0,125 |
| = |
| |
| | x | | 2√2x | |
( Samo 0,125 jest podniesione do potęgi 1/x , coś nie chce wyjść)
13 wrz 19:22
HNO3: | | 43√2 | |
Po prawej w równaniu nr 1 jest |
| |
| | √2x | |
13 wrz 19:23