AS:

Obliczenie pomocnicze
I = ∫lnxdx Obliczenia przez części (per partes)
Podstawienia: u = lnx dv = dx
| | dx | |
I = u*v − ∫v*du = x*lnx − ∫x* |
| = x*lnx − ∫dx = xlnx − x |
| | x | |
Pole pierwszego obszaru
1 1 1
P1 = ∫(e
x − (1 − x))dx = ∫(e
x + x − 1) = e
x + x
2/2 − x |
0 0 0
(e
1 + 1
2/2 − 1) − (e
0 + 0
2/2 − 0) = e + 1/2 − 1 − 1 = e − 1 1/2
2 2 2 2 2
P2 = ∫(e
x − lnx)dx = ∫e
xdx − ∫lnxdx = e
x | − (xlnx − x) | =
1 1 1 1 1
= e
2 − e
1 − (2ln2 − 2 − 1ln1 + 1) = e
2 − e − ln4 +2 + 0 − 1 = e
2 − e + 1 − ln4
Pole łączne
P = P1 + P2 = e − 1 1/2 + e
2 − e + 1 − ln4
P = e
2 − ln4 − 1/2 ≈ 5.5003