Pomóżcie
Kasia : W trójkącie ostrokatnym DEF poprowadzono wysokości DM i EN. Wykaż że trójkaty FEN i FDM są
podobne.
13 wrz 00:54
AS:

Z trójkątów prostokątnych mamy
x = b*cos(α) y = c*cos(β) m = a*cos(γ) n = c*cos(α)
ΔFGD i ΔHFE
| x | | m | | x + y | | m | | a | | m | |
| = |
| ⇒ |
| = |
| ⇒ |
| = |
| |
| m + n | | x + y | | m + n | | x | | b | | x | |
Podstawiając m = a*cos(γ) x = b*cos(γ) otrzymamy
| a | | a*cos(γ) | | a | |
| = |
| = |
| |
| b | | b*cos(γ) | | b | |
Oznacza to,że trójkąty FGD i HFE mają kąt wspólny (γ) a boki do niego przyległe
są proporcjonalne co świadczy że są do siebie podobne.
13 wrz 09:27
AS: Korekta
W drugim wierszu powinno być: x = b*cos(γ)
13 wrz 11:59
Eta:
AS
wystarczy wykazać ,że:
kąt γ −−jest kątem wspólnym obydwu trójkatów prostokątnych : ΔFEN i ΔFDM
to kąt FDM = kąt FEN = 90
o −γ
więc wszystkie kąty tych trójkątów mają równe miary cecha:( k,k,k)
wniosek:
trójkąty są podobne
i to wszystko

Pozdrawiam:.
13 wrz 12:52
Eta:
13 wrz 12:54
AS: Zgoda − ale ja lubię chodzić ścieżkami okrężnymi.
Jest ciekawsza,taki nawyk turystyczny.
Serdeczne pozdrowienia i ukłony dla Ety.
13 wrz 13:17
Eta:
O.K.

Za dużo wydasz na coraz to nowe buty, a przy emeryturze
bakałarza
to nazbyt duży wydatek

Życzę miłego dnia.
13 wrz 13:22
AS: A skąd znasz mój fach? A może taki matematyk amator?
A kto by zdradził turystykę dla pary butów?
13 wrz 13:25
huehue:

δ←βα
27 lis 18:23