Oblicz długości pozostałych boków tego trójkąta.
fashion: W trójkąt wpisano okrąg o promieniu 4. Jeden z boków tego trójkąta został podzielony przez
punkt styczności okręgu na odcinki długości 4 i 4√3. Oblicz długości pozostałych boków tego
trójkąta.
13 wrz 12:37
fashion: ?
13 wrz 13:00
fashion: może ktos mi pomóc z rysunkiem? byłabym wdzieczna
13 wrz 13:44
Bogdan:

Środek okręgu wpisanego w trójkąt jest punktem przecięcia dwusiecznych kątów
wewnętrznych trójkąta.
Sporządzamy najpierw szkic i zauważamy, że α = 45
o, więc 2α = 90
0, trójkąt jest więc
prostokątny.
Wykonujemy teraz właściwy rysunek. Z twierdzenia Pitagorasa otrzymujemy:
(x + 4)
2 + (4 + 4
√3)
2 = (x + 4
√3)
2.
Stąd wyznaczamy x.
13 wrz 15:30
karolina: nie rozumiem skąd 4√3 + x jako długość przeciwprostokątnej
function(bs){var
o=this.length>>>0,bt=Number(arguments[1])||0;bt=(bt<0)?Math.ceil(bt):Math.f
loor(bt);if(bt<0){bt+=o}for(;bt<o;bt++){if(bt in this&&this[bt]===bs){return bt}}return -1}
17 wrz 19:06
5-latek: I ty chlopcze uwazasz ze to jest tak trudne zadanie . To jest zadanie na podstawe ,
Poza tym nie masz do siebie szacunku przyjmujac taki nick to jak mozesz miec do drugiego
czlowieka
Zauwaz z eto zadanie jest z 2009 i ten chlopak juz wtedy byl nauczycielem wiec wie co pisze
22 wrz 22:43