Zadaniee
Ona_18: Po równej powierzchni toczyła się drewniana kulka, która w pierwszej sekundzie przebyła drogę
2m 4cm, a w każdej następnej sekundzie przebywała drogę o 12cm mniejszą.
a) Ile sekund toczyła się kulka do momentu zatrzymania się. ?
b) Jaką drogę przebyła kulka ?
13 wrz 13:38
Edek: 1s − a1 = 204 cm
2s − a2 = a1 − r = 204 − 12 = 192 cm
3 s − a3 = 192 − r = 180 cm
potrafisz dalej sama ?
13 wrz 14:23
Edek: oczywiście tam powinno być a1 + r gdzie r=−12 poprostu mała pomyłka
13 wrz 14:24
Ona_18: A skąd Ci się wzięło 204 ?
Mógłbyś mi to zadanie dokładnie rozpisać ?
13 wrz 14:27
Edek: 2m = 20 dm = 200 cm
mamy 2 m 4 cm , awięc łącznie mamy 204 cm
a)a
n=a
1+(n−1)r
aby kula się zatrzymała a
n=0 to chyba oczywiste
0=204−12(n−1)
0=204−12n+12
12n=216
n=18
Odp. Po 18 s kula się zatrzyma
| | a1+a18 | |
b) S= |
| * 18 = 204 cm * 9 = 1836 cm = 18 m 36 cm |
| | 2 | |
13 wrz 15:14
Jajcarz: Edek zgredek wypiedzielaj do krainy kredek.
27 wrz 22:08
Jajcarz: hehehe
27 wrz 22:09
Jajcarza kolega: Tomuś Jajcarz robi jajca nawet tutaj! Ω
1 paź 23:47