POMOCY!!!: Wyznacz stosunek objętości sześcianu o krawędzi 4 cm do objętości kuli opisanej na tym
sześcianie
13 wrz 21:13
pomocy:

pomoze mi ktos w tym zadaniu

wiem ze musi byc to taki rysunek :
to chyba cos takiego
13 wrz 21:48
Eta:
2R = długości przekątnej głównej sześcianu
czyli 2R = a
√3 = 4
√3
więc R= 2
√3
| | 4 | |
Vsześcianu = a3 Vkuli = |
| R3
|
| | 3 | |
dokończ ....
| | Vsześcianu | |
i wyznacz : |
| = ...... |
| | Vkuli | |
13 wrz 22:11
pomocy: a czy przypadkiem wzór na V kuli nie wyglada tak : 43Rπ3
14 wrz 09:27