Wariacje z powtórzeniami
yve: Proszę o pomoc!
Ile jest różnych pięciocyfrowych liczb, w których:
a) cyfry nie powtarzają się
b) cyfry mogą się powtarzać
13 wrz 16:23
Eta:
a) wszystkich cyfr jest 10 : {0,1,2,3..... 9}
na pierwszym miejscu nie może stać
0
więc jest 9 ... możliwości
na drugim już może być
0 , ale nie mogą się te cyfry powtarzać
więc mamy też 9 możliwości
na trzecim już 8 możliwości
na czwartym : 7 " "
na piatym : 6 " "
stosując zasadę mnożenia mamy:
9*9*8*7*6 = ...... liczb spełniajacych warunek zad. a)
b) mogą się powtarzać , więc ich ilość jest:( na pierwszym miejscu 9 możliwości
bo bez
0
9*10*10*10*10 = .......
to już chyba jasne? czy tak?
yve ?
13 wrz 16:34
yve: a po podstawieniu do wzoru co będzie n, a co k?
13 wrz 16:41
Eta:
Echhhh....

a) V
nk −−− warjacja bez powt.
V
105 − V
94 = 10*9*8*7*6 − 9*8*7*6 = 9*8*7*6( 10−1) = 9*8*7*6*
9=
=
9*9*8*7*6=...... czyli wynik jak popdałam
b) W
nk −−− wariacja z powt.
W
105 − W
94 = 10
5 − 10
4 = 10
4( 10 −1) = 10*10*10*
9=
=
9*10*10*10 =.........
13 wrz 16:52
yve: Dziękuję Ci bardzo
13 wrz 17:02
Eta:
13 wrz 17:19