logarytmy
satya: 1.72
oblicz:
a) log50,5 +2log520 − 3log52
b)log0,2 + log0.02 − log4
c) log0.12 + log20.1
d) (2log222)2
e) 3(log63√2 + log63√3)
13 wrz 15:38
Eta:
218 ... z pewnością pomoże
13 wrz 16:25
satya: no właśnie nie za bardzo, starłam się te wszystkie zadania rozwiązać, korzystając właśnie z
tych wzorów i jak nijak nie chcą mi wyjść wyniki jak w rozwiązaniach w zbiorze.
no np. w a) wychodzi mi
a odpowiedź w zbiorze w rozwiązaniach ma wyjść 2...
13 wrz 17:10
Eta:
Etam
| | 0,5 *202 | |
a) log50,5 +2log520 − 3log52 = log5( |
| ) =
|
| | 23 | |
| | 200 | |
=log5( |
| ) = log 525 = log 525 = 2 , bo 5 2 = 25
|
| | 8 | |
i wyszło

nie bardzo wiem skąd wzięłaś
1135
13 wrz 17:26
satya: jak mamy w b):
| | 2 | | 2 | |
log0.2 + log0,02− log4= log |
| +log |
| − log4=
|
| | 10 | | 100 | |
| | 20100+2100 | | 22 | |
=log |
| = log |
| =
|
| | 4 | | 400 | |
co robię źle?
13 wrz 18:04
Eta:
| | 0,2*0,02 | |
= log( |
| ) = log(0,001) = −3 bo 10 −3 = 11000 = 0,001 |
| | 4 | |
13 wrz 18:08
satya: i jak mam rozpisać log20,1 w zadaniu c?
13 wrz 18:08
satya: a no tak, bo ja to dodawałam zamiast mnożyć...
13 wrz 18:09
Eta:
log20,1 = 2log0,1= 2* (−1) = −2 , bo log0,1 = −1 bo 10{−1) = 110 = 0,1
poćwicz , to wtedy się nauczysz , to podstawowe wiadomości z logarytmów.
13 wrz 18:12
Eta:

muszę już iść.
13 wrz 18:12
satya: ja dzisiaj sie ucze po raz pierwszy logarytmów wiec wybacz moją niewiedzę
13 wrz 18:13