matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Ułamki
Ona_18:
Ułamek 0,(21) można zamienić na ułamek zwykły w następujący sposób:
21
7
0,(21) =
=
.
99
33
Analogicznie dla ułamka 0,(432) mamy:
432
48
0,(432)=
=
999
111
Korzystając z powyższych informacji, oblicz::
2,(54)
0,(8)+
0,(45)
To 0,(8) ma być w liczniku razem z 2,(54)
13 wrz 22:42
Eta:
8
0,(8) =
9
54
2, (54) = 2
= 2
6
11
99
45
5
0,(45) =
=
99
11
podstaw i wykonaj działania ( sprowadź w liczniku do wspólnego mianownika)
13 wrz 22:55