Zadanie tekstowe
Ona_18: W sadzie wycięto 4 drzewa zniszczone przez owady. W każdym następnym roku liczba wycinanych
drzew wzrasta według ciągu geometrycznego. W sumie wycięto 124 drzew, a w ostatnim roku 64
drzewa. Oblicz, przez ile lat owady wyrządzały szkody w sadzie.
13 wrz 13:02
tim: a
1 = 4
a
n = 64
q = 2
n = 5
13 wrz 13:14
Ona_18: A ska Ci wyszło q = 2 i n = 5 ?
13 wrz 13:18
tim: a
n = a
1 * q
n − 1 zatem:
64 = 4 * q
n − 1
a
I wychodzi q = 2 i po podstawieniu n = 5 lat.
13 wrz 13:20
Ona_18: Ok., dziękuję
13 wrz 13:26