matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
archiwum zadań z dnia 23.4.2010
Zadania
Odp.
3
Tomek:
Znaleźć pole figury zawartej pomiędzy wymienionymi krzywymi:
9
Basia:
Witaj Bogdanie !
2
Prawdziwy:
Punkty A(−4,2) oraz B(2,6) sa symetryczne wzgledem prostej k.Wyznacz rownanie prostej k. Prosze o pomoc
4
Prawdziwy:
Liczby 2a−3,a,2a+3, w podanej kolejnosci,tworza ciąg geometryczny.Wyznacz a. Prosze o rozwiazanie
7
ninja:
Doprowadź do najprostszej postaci: (sinα+cosα)
2
+(sinα−cosα)
2
=
3
ninja:
Dla jakich wartości parametru 'm' trójmian y=x
2
−2x−2m−4 ma dwa różne pierwiastki?
2
ninja:
1.rozwiąż równanie x
2
+7x−10=0
3
kar:
Dany jest ostrosłup prawidłowy czworokatny o wszystkich krawedziach rownych 8 .pb?
4
kasia:
f(x)=(x−3)
2
−2 nie ma punktów wspolnych z prosta o równaniu:a)y=−3,b)y=−1,C)y=1 ,d)y=3
7
kar:
Dany jest ostrosłup prawidłowy czworokatny,Przekatna podstawy tego ostroslupa jest rowna 4 a wysokosc 6.V=?
12
nina:
witam prosze pilnie o pomoc
!
1
ninja:
1.rozwiąż równanie x
2
+7x−10=0
2
kar:
Objętość kuli jest równa 36π. Pole jej powierzchni wynosi
1
kar:
podstawa tego prostopadloscianu jest kwadratem o polu 9. Objetosc tego prostopadloscianu jest rowna 45.Przekatna sciany bocznej prostopadloscianu tworzy z podstawa prostopadloscianu kat α
2
kar:
W ostrosłupie prawidłowym trójkątnym ściana boczna jest nachylona do płaszczyzny podstawy pod kątem 60 stopni. Krawędź podstawy ma długość a=6, zatem wysokość ostrosłupa jest równa
7
johanxyz:
Ile liczb pierwszych spełnia nierówność x(x−9)≤10
1
Poczatkujacy:
Mam takie oto zadanie. Jakie jest prawdopodobieństwo, iż wypadnie na dwóch kostkach do gry cyfra 3?, jeżeli rzucamy obydwoma kostakimi do gry 3 razy
2
Prawdziwy:
Obraz trójkąta ABC w podobieństwie o skali
√
3
jest trójkąt Aa
1
Ba
2
Ca
3
wynosi 4cm
2
. Zatem pole trójkąta ABC jest równe:
3
x:
Wyznacz równanie prostej o współczynniku kierunkowym
3
2
, przechodzącej przez punk (−2,5)
5
Prawdziwy:
W trójkącie prostokątnym naprzeciw kąta ostrego a leży przyprostokątna długości 3cm. Druga przyprostokątna ma długość 6 cm.Zatem? Prosze o wytluamczenie
1
x:
dane są wielomiany: W(x)= x
3
−2x
2
−5x+6,
10
Julek:
Wartosc uzytkowa krosna maleje co roku o te sama kwote. po ilu latach krosno straci wartosc
1
Adam:
Oblicz:
2
Prawdziwy:
Trójkąt,w którym stosunek długości boków jest równy 2:3:4,jest: A.równoboczny B.prostokątny C.ostrokątny D.rozwartokątny. Prosze o wytlumaczenie jak to wywnioskowac...
1
kar:
W ostrosłupie prawidłowym trójkątnym ściana boczna jest nachylona do płaszczyzny podstawy pod kątem 60 stopni. Krawędż podstawy ma długość 6. Jaką długość ma wysokość ostrosłupa?
2
chinka365:
Trójkąt prostokątny o bokach dl.: 2
√
6
, 4
√
3
i 6
√
2
obraca się dokoła przeciwprostokątnej. Oblicz:
5
Prawdziwy:
Po rozłożeniu na czynniki wyrażenie 4−25(x−y)
2
ma postac? Prosze o rozwiazanie i odp
3
olaaa:
okropne procenty
inflacja w roku 2007 wynosila 4% a w roku 2008 6% o ile procent wzrosla inflacja w roku 2008 w stosunku do roku 2007?
5
Prawdziwy:
Popracie dla partii "RADYKALNI" w kwietniu było równe 24%.W maju poparcie tej partii wynosiło 27%.Zatem poparcie dla partii "RADYKALNI" wzrosło o: A.3% B.12,5% C.25% D.11
1
9
% Prosze o
1
kar:
przekrój osiowy stożka jest trójkątem równoramiennym o podstawie długości 4 i wysokości opuszczonej na podstawę długości 4. Tworząca stożka jest nachylona do płaszczyzny podstawy :
6
Prawdziwy:
Środkowe w trójkącie ABC przecinają sie w punkcie P odległym od wierzchołka A o 6cm. Wobec tego środkowa poprowadzona na bok BC ma długość: A.12cm B.9cm C.15cm D.10cm Prosze o
1
justa:
Zapisz równania prostej kierunkowej a)2x+
1
3
y−1=0
9
Prawdziwy:
Zbiorem rozwiązań nierówności
5
x
>1 jest: prosze o rozwiazanie
3
erwson:
Dany jest ciąg a
n
=4
n
−20/6 a) oblicz 10 wyraz tego ciągu
7
kriss:
log(x−4)+log(2x−1)=2log(x−4)
7
Prawdziwy:
Liczba rozwiązań równania x
2
=6x wynosi: A.0 B.1 C.2 D.3 Prosze o rozwiazanie albo wytlumaczenie
3
Prawdziwy:
Prosta k ma równanie y=−3x+2
2
4
. Wskaż równanie prostej równoległej do prostej k,przechodzącej przez punkt P (
2
3
, 4) Prosze o obliczenia i rozwiązanie,oto
3
Prawdziwy:
Wielokąt,którego liczba przekątnych jest równa liczbie jego boków,to: A.pięciokąt B.sześciokąt C.siedmiokąt D.ośmiokąt Wiem wzasadzie ze to pięciokąt ale proszę o wytlumaczenie...
4
kar:
przekroj osiowy walca jest kwadratem o boku dlugosci 6cm oblicz Pb.
2
R:)):
W(x) = 2x
3
− 5x
2
− 2
a
*x+ 3 znajdź sumę współczynników wielomianu Q =[W(x)]
2
0
1
1
jeśli a = 0
6
Orzech:
Wyznacz liczby A i B spełniające warunek: (6
4
0
+6
−
4
0
)( 6
2
0
− 6
−
2
0
)= 9
A
8
B
− 9
−
A
8
−
B
.
1
Mystery:
Wykaż że dla m=1 funkcja y=2x
2
+(1+3m)x+m(m+1) przyjmje wartości nieujemne dla każdej liczby rzeczywistej x
7
kar:
Dany jest graniastosłup prawidłowy czworokątny o wysokościach h=4 i i przekatnej podstawy d=4.Przekatna sciany bocznej tego graniastoslupa jest nachylona do podstawy pod kątem:
5
Gregory:
hej potrzebuje pomocy w 2 zadankach
13
olaaa:
nurtuje mnie to zadanie wiec prosze o pomoc w rozwiazaniu: funkcja f okreslona jest wzorem f(x) = mx
2
+4x+1 wyznasz te wartosci liczby m dla ktorych wierzcholek paraboli bedacej wykresem
2
wenusjanka:
4−x
proszę pomóżcie w rozwiązaniu zadania:W jakich punktach wykres funkcji y=
przecina
x+2
osie układu współrzędnych
2
johanxyz:
Punkt A=(3,−7) jest końcem odcinka AB, którego środek ma współrzędna S=(−3,13). Wyznacz współrzędne punktu B.
1
krótkie zadanie?:
Podstawa trójkąta równoramiennego jest równa 16 cm, a pole ma 64 cm
2
. Oblicz obwód tego trójkąta
2
krótkie zadanie?:
Podstawa trójkąta równoramiennego jest równa 16 cm, a pole ma 64 cm
2
. Oblicz obwód tego trójkąta
5
johanxyz:
wyznacz równanie prostej prostopadłej do l: y=−1/3x−6
4
help:
:::rysunek::: w prostokąt o bokach 24 i 32 wpisano w sposób pokazany na rysunku dwa styczne okręgi o równych
2
Mateusz:
Liczbę pierwszą 2011 zapisano w postaci a
2
−b
2
, gdzie a i b są liczbami naturalnymi. Oblicz a
2
+ b
2
.
8
Orzech:
Uzasadnij nierówność
√
14
+
√
15
−
√
13
>4
4
arti:
Rozwiąż równanie:
1
sin x
=
1
sin 4x
w przedziale <−π;π>
1
NiklaS :
Oblicz : a) (4−2
√
3
)
0
.
5
b) 5
3
+
4
p
7
* (
1
25
)
5
hm:
Jak to trzeba wyliczyć 64
2
3
6
olaaa:
Na ile sposobów mozna utawic na półce 10 ksiazek tak aby dwie wybrane wczesniej stały obok siebie? prosze o wytłymacznie tego zadanka
1
aaaa:
jeżeli sześcian ma objętość 6
√
6
to jego przekątna ma długość.
1
ferdi :
Oblicz ze wzoru, po jakim czasi zapominamy 50 % naszych wiadomości. M= 100 − 35log(t + 1) M−procent pamiętanych wiadomości ; t− liczba upłyniętych dni
1
ona:
Znajdź równanie asymptoty podanych funkcji i współrzędne punktów przecięcia jej wykresu z osiami układu współrzędnych.
10
erwson:
W pewnym ciągu geometrycznym a
6
=5 i a
8
=10 Jakie mogą być wyrazy a
1
a
7
i S
1
0
1
Ul.a:
Pewien zakład produkuje w ciągu 25 dni 40 000 płyt. O ile % należy zwiększyć dzienną produkcję, aby wykonać tą samą liczbę płyt w ciągu 20 dni?
3
baruśśśśś:
dwa boki trójkąta maja długośći 2 i 6, a długość trzeciego boku jest liczba naturalną. podaj wartości , które moze przyjmować obwód tego trójkąta. uzasadnij odpowiedz
5
patriszia:
po modernizacji linii kolejowej srednia predkośc pociągu osobowego wzrosła o 20 km/h , zaś czas jazdy tego pociągu na trasie 400 km zmniejszył sie o 1h . w ciągu ilu godzin pociąg osobowy
1
Olivka:
A jak to zamienić 8
−
2
3
? Byłabym wdzięczna, gdyby ktoś napisał mi po kolei jak to zamienić
1
barbaraaaa:
W trójkącie prostokątnym przyprostkoątna a ma długość 10cm. Stosunek długości pozostałych boków jest równy 1:2. Wyznacz długośći boków z dokładnością do 0,1 oraz miary kątów ostrych
4
eh..:
Mam tu kilka zadanek zamkniętych, rozwiązywałam test maturalny i za cholerę niektórych nie wiem. Jeśli by mi ktoś pomógł to poproszę o krótki komentarz żebym wiedziała skąd się to
3
deBBie:
1. suma odległośći wierzchołka paraboli , która jest wykresem funkcji f(x)=5(x+4)
2
−2 od osi układu współrzednych jest równa?
2
Olivka:
Jak zamienić taką liczbę (0,5)
−
10?
5
Kamil:
kulę o promieniu 10cm przecięto plaszczyzną w odleglości 6cm od Srodka kuli. Oblicz pole powierzchni otrzymanego przekroju
1
Paweł:
Do naczynia o objętości 0,75 l wlano 0,45 l wody.Jaki % objętości naczynia stanowi objętość wody?
1
MATeusz:
Dane są punkty A=(−2,3) oraz B=(4,6). Długość odcinka AB jest równa....
3
partiszia:
proste zadania, jednak nie dla mnie
proszę o pomoc
1. olimpijczyk przebiegł 100 m w 9 sekund. Jego srednia predkosc w tym biegu wyniosła
2
monika:
bardzo proszę o pomoc
3
Amely:
1) w jakiej odległosci od zwierciadła kulistego wklesłego o promeinu krzywizny R=o,5nalezy umiścic przedmiot alby na scianie ogległej l=4m od zwierciadła otrzymac powiekszony obraz
2
xxxxx:
Moglby ktos napisac jak krok po kroku rozwiazac to rownanie
9
Paweł:
Rozwiąż równanie 4
2
3 x−32
9
x = 16
4
* (4
4
)
4
5
Natalia:
Od razu mówię orłem z matmy nie jestem i mam problem z rozwiązaniem tych zadań. Wiem, że jest ich sporo ale mam nadzieję, że nie zostawicie mnie bez pomocy
Podejrzewam, że teraz
1
Lukas:
przekatna szescianu ma dl 3 Pc tego szescianu jest rowne: a−54, b−36, c−18,d−12
1
Lukas:
Ostroslup ma ma 12 krawedzi. Liczba wszystkich wierzcholkow tego ostroslupa jest rowna: a) 12
0
anita:
proszę o pomoc do moich zadań dziękuje
0
anita:
narysuj siatkę takiej sześciennej kostki do gry aby w rzucie tą kostką a) szansa wypadnięcia 1 była dwukrotnie mniejsza niż szansa wypadnięcia 6
0
anita:
podaj przykłady dwóch zjawisk które nie można nazwać doświadczeniem losowym
1
trick111:
prosze pomozcie!Wyznacz najmniejsza i najwieksza wartosc funkcji f(x)=x
2
+ 3 w przedziale <−1;2>.Prosze napiszcie jak po kolei to zrobic.Z gory dziekuje!
9
anita:
potrzebuje pilnie pomocy ostrosłup prawidłowy czworokątny o krawędzi podstawy a i krawędzi bocznej m
1
Dudi:
Mógłby mi ktoś pomóc w tym zadaniu?
2
anita:
podaj przykłady dwóch zjawisk które można nazwać doświadczeniem losowym
1
MATeusz:
4
Kąt α jest ostry i tgα =
. Oblicz sinα + cosα.
3
5
kris_garg:
log
3
log
2
log
7
x = 0 ?
5
oskar:
ile wynosi trzecia część liczby 9
3
3
? jak to sie liczy?
4
paulina:
witam, proszę o podpowiedź, mam takie dane: stożek − objętość 125πcm
2
6
luki:
oblicz długosc boku kwadratu wpisanego w trójkat równoboczny o boku a
1
MATeusz:
Pole trójkąta prostokątnego jest równe 60 cm
2
. Jedna przyprostokątna jest o 7 cm dłuższa od drugiej . Oblicz długość przeciwprostokątnej tego trójkąta.
2
MATeusz:
m+1
m+3
m+9
(
,
,
)
4
6
12
3
anita:
zadanko z fizyki Płynne żelazo,będąc w temperaturze krzepnięcia zamieniło się w ciało stałe , oddając 1390 kJ energii cieplnej. Jaka była masa żelaza ?
1
polop:
w trójkąci prostokątnym jedna przyprostokątna jest o 5cm krótsza od przeciwprostokątnej. Druga przyprostokątna ma długość 11cm.
1
anita:
ostrosłup prawidłowy czworokątny o krawędzi podstawy a i krawędzi bocznej m a) oblicz wysokość ściany bocznej b) oblicz długość przekątnej podstawy c)oblicz wysokość ostrosłupa
4
martyna:
1. Punkt C należy do odcinka DE.Środkiem DC jest punkt A, zaś środkiem odcinka CE jest punkt B. Odcinek DE ma odległość 34cm. Zatem długość odcinka AB jest równa?
11
qiar:
Oblicz pole i obwód trójkąta równobocznego, jeżeli promieć okręgu wpisanego na tym trójkącie wynosi 6cm.
1
polop:
W trójkącie prostokątnym przeciw prostokąta jest o 2 cm dłuższa od jednej przyprostokątnej. Druga przyprostokątna ma długość 10cm. Oblicz:
3
anita:
oblicz pole powierzchni całkowitej ostrosłupa a)prawidłowego czworokątnego, w którym przekrój zawierający wysokości dwóch przeciwległych ścian bocznych i wierzchołek ostrosłupa jest
9
kolka:
6
Zuzka:
czy to jest dobrze ? x
2
+4=0
1
luki:
oblicz długosc boku kwadratu wpisanego w trójkat równoboczny o boku a
2
goska:
x kwadrat+y kwadrat=84 i xy=35 to kwadrat sumy icz x,y jest równy
2
goska:
koło i kwadrat maja równe obwody.wykaż ze pierwsza z tych figur ma wieksze pole.
7
olaaa:
z karkowa startuja 2 samoloty . najpierw startuje samolot lecacy na polnoc z predkoscia 420km/h. pólgodziny po nim startuje samolot lecacy na zachod z predkoscia 840 km/h . po jakim
2
ola:
funkcja wykładnicza f(x)=125(na górze x) nie przyjmuje wartosci