czy to jest dobrze ?
Zuzka: czy to jest dobrze ?
x2+4=0
x2=−4 /√
x= −2
23 kwi 08:18
robinka: źle

x
2≥0 nigdy nie jest liczba ujemną
23 kwi 08:36
robinka: x∊ zbioru pustego
23 kwi 08:36
Nikka: to nie jest dobrze...
równanie x2 + 4 = 0 nie ma rozwiązania
nie ma takiej liczby x (w zbiorze liczb rzeczywistych) dla której to wyrażenie byłoby równe
zero!
dla x = −2 wartość wyrażenia to 8 ...
23 kwi 08:37
matthew: nie istnieje taka liczba, ktora podniesiona do potegi da minusowy wynik. Rownosc jest
sprzeczna, brak rozwiazan
23 kwi 08:38
Zuzka: Bardzo dziękuję za wytłumaczenie Robince i Nikki!
23 kwi 09:06
Zuzka: no i dziękuje również Matthew!
23 kwi 09:07