matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
:)
MATeusz:
4
Kąt α jest ostry i tgα =
. Oblicz sinα + cosα.
3
23 kwi 13:50
Eta:
α −−kąt ostry
a
4
to tgα=
=
to; a= 4x b= 3x , x>0
b
3
z tw. Pitagorasa c
2
=a
2
+b
2
to c
2
= 16x
2
+ 9x
2
= 25x
2
=> c= 5x
a
4x
4
sinα=
=
=
c
5x
5
b
3x
3
cosα=
=
=
c
5x
5
4
3
7
to: sinα+cosα=
+
=
5
5
5
23 kwi 15:02