stereometria
paulina: witam, proszę o podpowiedź, mam takie dane: stożek
− objętość 125πcm
2
− stosunek "H" stożka do "r" podstawy to 3:1
− pytają mnie o długość promienia "r"
| | πr2*H | |
więc tak, objętość obliczamy ze wzoru: V= |
| |
| | 3 | |
H=3r
w dobrym kierunku idę bo wydaje mi sie że nie bo coś mi nie wychodzi?
23 kwi 11:54
Amaz: No idziesz w dobrym kiedunku tylko po lewej stronie powinnas mieć 125π a nie samo 125

i nie
wstawiaj za π 3,14, bo to tylko komplikuje sprawe

Wszystko idzie bardzo ładnie, napisałaś,
że H=3r, to dlaczego do wzorku nie podstawisz za H te swoje 3r?

wtedy bedziesz miała
równanie tylko z jedną niewiadomą
23 kwi 12:01
Amaz: Ale widze, że jednak coś jest nie tak, bo Ty jakby za r podstawiłaś to 3r, całkiem na odwót

Napisać Ci jak to powinno wygladać?
23 kwi 12:03
Amaz: | | πr2*H | |
To może ja napisze krok po kroku, mamy taki wzorek V= |
| |
| | 3 | |
Wiemy, że V=125π
H=3r, no to wstawiamy do wzorku i mamy:
π nam sie skaraca, trójki tez nam się skracają i zostaje nam, że:
r
3=125
r=5 i koniec
23 kwi 12:09
paulina: dzieki wielkie
23 kwi 12:27