matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
archiwum zadań z dnia 20.4.2009
Zadania
Odp.
5
kamil:
Ania przeczytała książkę science−fiction, która miała 572 strony. Ania każdego dnia czytała o taką samą liczbę stron więcej, niż w dniu poprzednim. Ile dni Ania czytała tę
7
Żabcia:
Chemia
:(:(:(:(
1
Piotrek:
Błagam pomocy nARYSUJ WYKRES FUNKCJI g NA PODSTAWIE WYKRESU FUNKCJI f,w KAZDYM PRZYPADKU NAPISZ WZOR FUNKCJi g wartosc bezwzgledna z x −2(wart.bez. tylko do x)
17
daboia:
x
2
− 1
=0
x+3
odp D=R\{−3}
7
Ania:
Mam do Was wielką prośbę, czy ktoś życzliwy mógłby mi rozpisać krok po kroku jak rozwiązywać takie równania. Z góry dziękuje.
2
Elektronik_Radom:
Mógłby ktoś pomóc
Jutro mam klasowke z ciagow i mam takie zadanko ktorego nie rozumiem, a chce dostac dobra ocene.
3
benny :
BŁAGAM ! POMÓŻCIE
POdstawą prostopadłościanu jest kwadrat o boku długości 4, a wysokość prostopadłościanu
5
Wito:
Wiedzac ze wielomian W(x)=x
3
+ax
2
+bx+1 jest podzielny przez wieloman (x−1)
2
wyznacz a i b.
1
Elektronik_Radom:
Ceny 3−ech albumow tworza ciag geometryczny. Najdrozszy kosztuje o 15zl wiecej niz 2 pozostale razem. Podaj cene kazdego albumu jezeli lacznie kosztuja 105zl.
43
tim:
Mam takie przyszłościowe pytanie z matematyką.
3
ehhh:
rozwiąż równanie x
3
+9x
2
+23x+15=0
3
Efka:
Oblicz objętość piramidy powstałej z połączenia środków czeterech kul bilardowych o jednakowym promieniu r, z których 3 leżą w podstawie piramidy i są parami styczne zaś
19
Eryk:
czy ktos moze wie gdzie sa jakies zadania do rozwiazania na mature, powoli mi sie koncza...?
8
Anulka:
w trojkacie abc proste zawierajace dwusieczne katow poprowadzonych z wierzcholkow A i B przecinaja sie pod katem 45 stopni. Wiedzac ze ac=2 i bc=6 oblicz
0
egrom:
spotkal sie ktos z takim zadaniem? Na ile sposobow mozna rozmienic 5000 zl za pomoca monet 1,2,3,5 zl
12
???????????:
:::rysunek::: Ile ma miara tego kąta w pięciokącie foremnym
1
claudia2911:
sporzadż wykres funkcji gdy f(x)= −1 dla −2<x< lub= 1
2
kamil:
Funkcja f okreslona jest wzorem f(x)=
x−2
−x
*IxI+1 Zapisz wzor i naszkicuj wykres funkcji h(m)=k, gdzie k jest liczba rozwiazan f(x)=m.
16
Żabcia:
3
moni-a:
Proszę pomóżcie z zadankiem, wyznacz współczynniki b,c tak, aby wielomianW(x)F(x) −H(x) był wielomianem zerowym,
2
Justysia:
Przedstaw wielomian w postaci iloczynowej:
0
Magda:
Po jakim czasie trwania elektrolizy wodnego roztworu CuS04 , na katodzie wydzieli się 4g miedzi , jeżeli przez roztwór płynie prąd o natężeniu 1 a. masa molowa miedzi =
3
ha ha:
(2x−6)(x+3)
x
2
+9
z góry dzięki za pomoc
8
FIFI:
potzrebuję waszej pomocy
Punkty P (−2,−2), Q(1,−2) i R (−2,4) są środkami boków AB, BC i AC trójkąta ABC. Oblicz:
1
Martusia:
Próbuje i nie mogę wykonać tego dzielenia wielomianów: (x
4
−4x
3
−7x
2
+13x−15):(x−5)
2
Mareq17:
Witam może mi ktoś opisać jak zrobić lub zrobić jeśli wie jak następujące zadanie z logarytmów: rozwiąż graficznie równanie: log
2
(x−1)=4−x
5
Bartuś:
Noga ze mnie z matmy, proszę o pomoc. Spośród liczb : 0,1,2,3, 4,5,..., 1000 wybieramy losowo jedną liczbę. Oblicz
3
Elka:
PROSZĘ O POMOC
Wielomian W(x)= −x
3
+ 2x
2
−3x+a przyjmuje wartość 4 dla argumentu 1.
14
Ev:
BŁAGAM O POMOC ! Suma trzech liczb tworzących ciąg geometryczny jest równa 26, a ich iloczyn wynosi 216.
10
Czarny jeż:
Mając dane P(A)=0,9 , P(B/A')=0,75 , P(B/A)=0,95 oblicz P(B).
6
Paweł:
W trapezie prostokątnym ABCD podstawa AB ma długość 15 cm, podstawa CD jest równa 9 cm, a kąt ostry trapezu ma miarę 30 st. Oblicz obwód tego trapezu.
1
Monica:
Wyznacz pkt symetryczny do A względem l: A= (1,8), l: −x− 2y+ 2= 0
4
Justysia:
Przedstaw wielomian w postaci: x
2
−8
1
Maciuś:
CZy mógłby mi ktoś pomóc
Zad.
21
krzysiek2005:
Punkty A(−4,2), B(2,−4), C(3,1) sa trzema kolejnymi wierzcholka trapezu roznoramiennego. Jak obliczyc wierzcholek D?
16
Błagam:
Nie mam pojęcia jak to zrobić proszę o pomoc. Próbowałam ze wzorów redukcyjnych, ale nie wychodzi ; / Prosze .
0
gy:
Miasto B połozone jest w odległości 12 km na północ od miasta A. miasto C leży 15 km na zachód od B, a miasto d w odległości 10 km na zachód od A. miesta A i B,B i C, C i D
12
Martusia:
Proszę jeszcze o pomoc takiego zadania:
3
Paweł:
Krótsza przekątna rombu jest równa 4 cm i tworzy z bokiem rombu kąt 60 st. Oblicz dłuższą przekątną, boki i odwód tego rombu
96
Madzia:
Hej
Pisze ktoś egzamin gimnazjalny? Ja już mam stres
Ale za kilka dni bd już po nim
2
buuu:
Suma trzech liczb tworzacych c.geo. jest rowna 26, a ich iloczyn = 216. Wyznacz ten ciąg
2
junior:
−3x
2
+2x−
1
3
<=0 czy to wychodzi
1
3
? i jakie będą przedziały tej nierówności?
9
makusia:
Pole trójkąta jest rowne 20 cm
2
, a jeden z jego kątów ma miarę 150 stopni. Wiedząc, że długosci wysokosci poprowadzonych z wierzchołków kątów ostrych pozostają w stosunku 5:4
0
Ola :
Obilcz energię mechaniczną drgań wahadła matematycznego o długości 1m i masie 135g którego amplituda drgań wynosi 8 cm
7
pszczółka maja:
Pomocy! Jak wyznaczyć długości środkowych trójkąta o bokach a,b i c?
0
Justysia:
Czy możecie mi tylko podac wynik tych dwóch zadan bo nie wiem czy dobrze policzyłam coś dziwnego mi tutaj wychodzi
4
Ratunku;):
Skruć następujące ułamki 1333/1591
3
Madzia:
W trójkącie prostokątnym sinus jednego z kątów jest równy 3/5. promień okręgu wpisanego w ten trójkąt ma długość 7cm. Oblicz pole tego trójkąta
5
natalka::):
Doprowadź do najprostrzej postaci 1+(1+2)*(1+2
2
)*(1+2
4
)*(1+2
8
)*.....*(1+2
6
4)
6
ola:
bardzo proszę o pomoc z ciągów: Dane są liczby 5 i 25 które są pierwszym i piątym wyrazem
3
jasio:
Legenda
: ||| − w tym miejscu jest pusty kwadracik. Wyznacz dziedzinę i naszkicuj wykres funkcji f danej wzorem f(m)=x
1
||| x
2
, gdzie x
1
,
1
Pomocy:
Kulę o średnicy 16 przecięto płaszczyzną P i płaszczyzną R. Koło otrzymane po przekrojeniu płaszczyzną P ma promień 8, a płaszczyzną R 4. Która płaszczyzna przechodzi
13
Pomoc !!!:
Na rysunku przedstawiono wykres funkcji kwadratowej y−f(x) Odczytaj współrzędne punktów przecięcia wykresu funkcji z osiami układu współrzędnych. Zapisz wzór tej funkcji w
0
HelpMe16:
Mam jeszcze jedno pytanko, mógłby mi ktos sprawdzić zadanie:
1
Natus:
ej ludzie gdzie sa rozwiazania do zadan
16
Ola:
POmocy z fizyki
!
9
HelpMe16:
Koło wielkie ma pole powierzchni równe 12 pi. Jaką objetość ma ta kula?
5
Martusia:
dla jakich watrości parametru a,b wielomiany W(x) i P(x) są równe: W(x)= a(x−1)(x+4)−b(x−2)(x+3)+2(x+2)(x−3) ; P(x)= 2x
2
− 10
16
tim:
Angielski
4
HelpMe16:
Koło wielkie ma pole powierzchni równe 12 pi. Jaką objetość ma ta kula?
1
Misia:
1
7
Punkty wspólne parabol y=−x
2
+2x+8 i y=
x
2
−x+
oraz wierzchołki tych parabol
2
2
tworzą czworokąt. Oblicz pole tego czworokąta. Z góry dziekuje
1
!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!:
Do wykresu funkcji f(x)=x
2
−3x+1 należy punkt
2
Dana jest funkcja f(x)=x
2
−x−12 Wówczas
4
Dana jest funkcja f(x)=x
2
−x−12 Wówczas
4
lonlii:
oblicz z
3
+2iz
2
+ z + 2i = 0
0
ed:
O ile procent wzrośnie po roku kwota wpłacona na lokatę miesięczną, której oprocentowanie wynosi 5 %
6
ed:
O ile procent wzrośnie po roku kwota wpłacona na lokatę miesięczną, której oprocentowanie wynosi 5 %
1
anka :
Długość okręgu wpisanego w sześciokąt foremny jest równa 4 π oblicz pole tego sześciokąta
0
edy:
8
anka :
Długość okręgu wpisanego w sześciokąt foremny jest równa 4 π. oblicz pole tego sześciokąta .
4
Nikita:
Obwód forografi wynosi 44 cm i jej długość jest o 4 cm wieksza od szerokości . Szerokośc oznacz x . Zapisz odpowiednie równiania i oblicz wymiary zdjecia
1
Nikita:
Obówd fotografi wysoni 44 cm . Jej długość jest o 4 cm wieksza od szerokości. Oznaczając szerokośc x . Zapisz odpowiednie obliczenia i oblicz wymiary zdjęcia .
11
imię lub nick:
:::rysunek::: Uzasadnij, że suma pól księżyców Hipokratesa jest równa polu trójkąta prostokątnego ABC.
5
Aga:
Dany jest odcinek AB oraz punkty C
1
C
2
C
3
C
4
i C
5
spełniające następujące warunki :
10
Julka:
Proszę o pomoc. Pole powierzchni bocznej walca jest równe 48π,a jego objętość 96π.Wyznacz promień
0
Max__:
:::rysunek::: Oblicz pole części koła ograniczonej prostą o równaniu y =
√
3
x − 2
√
3
, obrazem tej
1
SeanTaylor:
znajdź miary kątów trójkąta równoramiennego o podstawie długości 3 cm i wysokości 5 cm
3
godzio187:
prosze koniecznie o pomoc musze wyprowadzić wzór 1/r=1/ha + 1/hb +1/hc w trójkącie dowolnym gdzie ha,hb,hc to są trzy wysokości a r to promień okręgu wpisanego w ten
6
bolek:
W= 4 sin cos oblicz wartośc wyrażenia W dla kata ostrego alfa takiego ze sin alfa = 5/13 i alfa lezy w
5
Paweł:
Wykres logarytmu:
3
ulka:
prosze o pomoc 2 log
4
24
−2 og
4
3
1
ulka:
a takie zadanko lnx=3 jak sie za to zabrac plis!
2
ulka:
f(x)=5
x
jak obliczyć miejsce zerowe plis!
0
pszczółka maja:
A ma ktoś pomysł na to..? 1) Dane są dwa okręgi przecinające się w punktach A i B oraz wspólna styczna stykająca
14
Maniak CSa:
Adres IP: 193.143.121.97:27087 hasło mc
0
Maniak CSa:
Najlepszy slaski serwer CS 1.6 Adres IP: 193.143.121.97:27087 hasło mc
14
Karolina 19:
Czy ktos mozze mi pomoc obliczyc : a)log
2
8
2
pszczółka maja:
hej. Mam zadanie. nie moge zrobić..pomoże ktoś? Jak wykazać, że w czworokącie, który nie jest trapezem, środki przekątnych i środki dwóch
1
mareczek:
ludzie pomóżcie! Jak udowodnić, że środki kolejnych boków dowolnego czworokąta są wierzchołkami
25
Żabcia:
Proszę o sprawdzenie
2
MAGDALENKA:
ROZŁÓŻ WIELOMIAN NA CZYNNIKI
2
KRYCHADD:
a) WYZNACZ WIELOMIAN G(x)=5f(x)−3g(x), jeśli f(x)=5x4−4x3+2x2−8 ;
7
Paulina:
Czy ktoś mógłby mi pomóc z tym dzieleniem, wiem że może to jest proste ale jakoś dziwnie mi wychodzi....
2
paweł:
Pomocy
Wykaż, że dla dowolnych wektorów u i v (nie piszę strzałek) zachodzi nierówność Iu+vI
1
Funkcja kwadratowa f ma dwa miejsca zerowe x=−3 oraz x=2. Funkcje f mozemy zapisac wzorem A) f(x)= x
2
+x−6
3
Basia:
Jakubie ! Bóg raczy wiedzieć dlaczego taki oto mail trafił do mnie.
2
Basia:
Jakubie ! Bóg raczy wiedzieć dlaczego taki oto mail trafił do mnie. Przekazuję właściwej osobie.
4
Agata_:
a)
1
2
+1/
√
2
+...+8 b) π+2π+...+32π