aaaa
bolek: W= 4 sin cos
oblicz wartośc wyrażenia W dla kata ostrego alfa takiego ze sin alfa = 5/13 i alfa lezy w
1 ćwiartce ukladu wspolrzednych
20 kwi 13:55
bolek: mogłby mi kotś napisać jak to obliczyc krok po kroku?
20 kwi 13:58
Bogdan:
Podpowiadam
20 kwi 14:02
Bogdan:
sin
2α + cos
2α = 1
| | 5 | |
Wstaw do podanego wzoru jedynkowego w miejsce sinα liczbę |
| i oblicz cosα |
| | 13 | |
pamiętając, że w I ćwiartce cosα > 0
20 kwi 14:05
Eta:
Witam

jeżeli sinα=
513 i α€ ( 0
o,90
o)
to cosα wyliczamy z jedynki tryg.
cos
2α= 1 − sin
2α
podstawiając otrzymamy:
cos
2α= 1 −
25169
cos
2α=
144169
zatem podstaw dane do W = ...... i oblicz tę wartość
20 kwi 14:06
tim:
20 kwi 14:07
bolek: oo dziękujem badzo

20 kwi 14:08