wielomiany
moni-a: Proszę pomóżcie z zadankiem,
wyznacz współczynniki b,c tak, aby wielomianW(x)F(x) −H(x) był wielomianem zerowym,
jeśli
W(x)=(−3x+5)
F(x)=(x2+bx+c)
H(x)= (−3x3−x2−2x+20)
20 kwi 19:37
Eta:
( −3x+5)(x2 +bx +c) − ( −3x3 −x2 −2x +20)=
= −3x3 −3bx2 −3cx +5x2 +5bx +5c +3x3 +x2 +2x − 20=
po redukcji : 6x2 − 3bx2 +5bx − 3cx +2x − 20
(6−3b)x2 +(5b −3c+2)x − 20
zatem:
6−3b=0 i 5b − 3c +2=0
b= 2 to 10 − 3c+2=0 => c= 4
odp: b= 2 c= 4
20 kwi 19:47
moni-a: Dziękuję Eta.
20 kwi 20:02
Eta: OK
20 kwi 20:13