zad
Julka: Proszę o pomoc.
Pole powierzchni bocznej walca jest równe 48π,a jego objętość 96π.Wyznacz promień
podstawy.
20 kwi 14:28
tim: 2πh = 48π
πr
2h = 96π
Wyznacz h, potem r
2 i r
20 kwi 14:30
Eta:
poprawiam

2π
rh= 48 Tim
20 kwi 14:34
Julka: tylko ja nie umiem tego zadania zrobić
20 kwi 14:34
tim: Bez r

Pole bocznej
Pozdrawiam Eta
20 kwi 14:37
Eta: 2πrh= 48 π => r*h= 24
πr
2*h= 96π => r
2*h= 96
r*r*h= 96 => r*24 = 96 =>
r=4
20 kwi 14:38
tim: No dobra z r
20 kwi 14:42
tim: Już wiem, że z r
20 kwi 14:43
Julka: Etto to jest całe zadanie−bardzo dziękuję.
20 kwi 14:45
Eta: Tak całe

masz wyliczone
r=4
20 kwi 14:49
20 kwi 14:54