ciag geometryczny
buuu: Suma trzech liczb tworzacych c.geo. jest rowna 26, a ich iloczyn = 216. Wyznacz ten ciąg
wiec tak: mi wyszedl taki uklad rownan
26=a1 * 1−q3 / 1−q −−> wzor na sume
a1*a1q*a1q2=216 −−>iloczyn
hmm to jest chyba dobrze tak?, jakim sposobem najprosciej rozwiazac ten uklad albo moze
jakos inaczej sie da?
20 kwi 18:00
buuu: i jeszcze jedno mam zadanie z ciagiem arytmetycznym:
Ile liczb trzeba wstawic miedzy 62 i 440 aby otrzymac c. ar. ktorego suma jest rowna
2008. Wyznacz roznice tego ciagu. ?
20 kwi 18:02
buuu: pomoze ktos?
20 kwi 18:48