pole sześciokąta foremnego gdy dana jest długość
anka : Długość okręgu wpisanego w sześciokąt foremny jest równa 4 π. oblicz pole tego
sześciokąta .
20 kwi 15:38
Eta: podpowiadam
20 kwi 15:39
anka : prosze !
20 kwi 15:40
Eta:
2πr= 4π => r = 2
a= r = 2 gdzie a −−− długość boku sześciokata
więc P
sześciokąta = 6*
a2√34
podstaw i policz pole
20 kwi 15:41
anka : eat ?
popatrz bo wyhodzi mi 6√3 no nie , a ma wyjsć niby 8 √3 ( tak mam w odpowiedziach w
podręczniku.)
20 kwi 15:46
anka : eta**
20 kwi 15:46
anka : wychodzi***
20 kwi 15:56
anka : wychodzi***
20 kwi 15:56
Eta: Sory , pomyliłam się

Wzięłam okrąg opisany!
A powinnam wpisany!
więc poprawiam :
r = 2 −− tak samo
ale r= h
Δrównobocznego więc h
Δ=
a√32
więc 2 =
a√32 => a =
4√33
czyli P= 6
a2√34
podstaw teraz i wyjdzie odp , taka jak w podreczniku

Przepraszam , nie doczytałam dobrze
20 kwi 16:01